close
Atom Paksnak
Atom - Egyéb

Atom Paksnak

ErőműbővĂ­tĂŠsi pĂĄlyĂĄzat 2012 tavaszĂĄn

A Paksi Atomerőmű bővĂ­tĂŠsĂŠről egyeztetett Jean-Hugues Perrearddal, a francia AREVA vĂĄllalat elnĂśkhelyettesĂŠvel ĂŠs delegĂĄciĂłjĂĄval KovĂĄcs PĂĄl energetikai helyettes ĂĄllamtitkĂĄr. A Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium (NFM) eljuttatott kĂśzlemĂŠnye szerint a budapesti talĂĄlkozĂłn a felek ĂĄttekintettĂŠk azokat a legfontosabb műszaki feltĂŠteleket ĂŠs finanszĂ­rozĂĄsi lehetősĂŠgeket, amelyek nĂŠlkĂźlĂśzhetetlenek lehetnek az erőmű bővĂ­tĂŠse szempontjĂĄbĂłl. Az atomerőművi blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse terĂŠn francia, finn ĂŠs kĂ­nai referenciĂĄkkal is rendelkező vĂĄllalat kĂŠrdĂŠsĂŠre az NFM kĂŠpviselői megerősĂ­tettĂŠk, hogy a lĂŠtesĂ­tĂŠsi tendert 2012 ĂŠv elejĂŠn kiĂ­rhatjĂĄk – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az Ăşj eurĂłpai energiapolitika kĂśzĂŠppontjĂĄban hĂĄrom fontos kritĂŠrium ĂĄll: a versenykĂŠpessĂŠg, a fenntarthatĂłsĂĄg ĂŠs az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg. E cĂŠlok elĂŠrĂŠsĂŠt a kormĂĄny szerint jĂłl kĂŠpes szolgĂĄlni az atomenergia, mivel szĂĄmos olyan erőssĂŠge van, amelynek rĂŠvĂŠn erősĂ­ti a versenykĂŠpessĂŠget, nĂśveli az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot, elősegĂ­ti a kĂśrnyezetszennyezĂŠs csĂśkkentĂŠsĂŠt, a klĂ­mavĂŠdelmet ĂŠs ezĂĄltal a fenntarthatĂł fejlődĂŠs kritĂŠriumainak teljesĂźlĂŠsĂŠt. Ezt bizonyĂ­tja, hogy napjainkban Ăśsszesen 442 atomerőmű műkĂśdik, ĂŠs 65 blokkot ĂŠpĂ­tenek vilĂĄgszerte – Ă­rja a kĂśzlemĂŠny. A jelenleg Ăźzemelő atomerőművek beĂŠpĂ­tett ĂśsszkapacitĂĄsa 375 001 megawattra tehető.

A kĂŠszĂźlő, 2030-ig szĂłlĂł nemzeti energiastratĂŠgiĂĄban az Ăşj atomerőművi kapacitĂĄsok lĂŠtesĂ­tĂŠse mint elengedhetetlen „opció” szerepel. Az NFM a jĂśvőben a franciĂĄkon kĂ­vĂźl mĂĄs potenciĂĄlis pĂĄlyĂĄzĂłval is egyeztet a bővĂ­tĂŠsről.