close
Argentína: többmilliárd dolláros zöldenergia aukciók jönnek
Egyéb - Megújuló

Argentína: többmilliárd dolláros zöldenergia aukciók jönnek

Több milliárd dollárt kíván a következő évtizedben a megújuló források fejlesztésére fordítani az argentín kormány, egy a napokban bejelentette program keretében. Első lépésként, ezer megawattnyi áramtermelő kapacitásra hirdetett pályázatot a kabinet. Arra számítanak, hogy mintegy 2,1 milliárd dollár értékű fejlesztést valósítanak meg befektetők, 2018 októberéig ebben a körben – írja a The Wall Street Journal.

Hatalmas potenciállal rendelkezünk a nap és szélenergia termelésben – jelentette ki az amerikai lap beszámolója szerint szerdán Mauricio Macri, argetín államfő, megjegyezve, hogy tömeges érdeklődésre számítanak, a most meghirdetett aukción. A nagyszabású zöldenergia terv célja, hogy már 2017-ben legalább 8 százalékban megújuló forrásból származó energiát használnak majd fel, és 2025-re elérik a 20 százalékos arányt. Ma kevesebb, mint 2 százalékát adják Argentína villamosenergia felhasználásának a megújuló források.

A megújuló forrásokért felelős miniszterhelyettest idézve a The Wall Street Journal azt írja, kanadai, erópai, ausztráliai, indiai és közel-keleti cégek is érdeklődnek a most meghirdetett zöldenergia fejlesztési pályázat iránt. Sebastián Kind úgy véli, ez egy kivételes lehetőség a megújuló forrásokkal kapcsolatos hosszú-távú fejlesztésekre.

Az amerikai lap emlékeztet, hogy a 2001-es adósságválsága után különösen kockázatos befektetési célpontnak tartott Argentína, tovább rontott helyzetén az ország zászlóshajójának tarrtott légi-, valamint olajtársaság spanyol cégektől való “kisajátításával”. Ugyanakkor a jelenlegi kormány üzletbarát politikája számos befektetővédelmi mechanizmust életbe léptetett, az alternatív energiatermelésbe fektető partnerek részére. A zöldenergia projektek finansízrozásában a Világbank részvétele ugyancsak némi garanciát jelenthet az aukcióban résztvevők számára a miniszterhgelyettes vélekedése szerint.

Argentín kormányzati körökben arra számítabak, hogy a mostanit a következő években újabb zöldenergia aukciók követik majd, legalább még 9000 megawattnyi teljesítmény üzembe állítása érdekében. Az ütemezés az első pályázat tapasztalataitól, sikerétől függ – jegyezte meg a miniszterhelyettes. A hosszútávú cél eléréséhez, összesen mintegy 15 milliárd dollárnyi beruházásra lesz szükség elemzők szerint.