close
Áramtermelés sétával
Egyéb - Megújuló

Áramtermelés sétával

Egy kanadai kutatĂłcsoport talĂĄlmĂĄnya rĂŠvĂŠn mindĂśszsze sĂŠtĂĄlnunk kell ahhoz, hogy percenkĂŠnt Ăśtwattnyi ĂĄramot termeljĂźnk. A szerkezet egy ortopĂŠdiai tĂŠrdprotĂŠzisre emlĂŠkeztet, ĂŠs zenelejĂĄtszĂłk, vagy akĂĄr mobiltelefonok feltĂśltĂŠsĂŠre is alkalmas – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A kanadai Simon Fraser Egyetem kutatĂłcsoportja kifejlesztett egy lĂĄbra csatolhatĂł szerkezetet, amely a kutatĂłk ĂĄllĂ­tĂĄsa szerint tĂ­z mobiltelefon feltĂśltĂŠsĂŠre elegendő energiĂĄt kĂŠpes kinyerni pusztĂĄn a sĂŠtĂĄlĂł mozgĂĄsbĂłl. A szemĂŠlyi ĂĄramtermelő műkĂśdtetĂŠse szinte ĂŠszrevehetetlen, vagyis nem nĂśveli ĂŠrezhetően a jĂĄrĂĄsba fektetett energiĂĄt. A fejlesztők azt jĂłsoljĂĄk, hogy a szerkentyű ennĂŠl tĂśbbre is kĂŠpes lesz: tĂśbb energiĂĄt is elő lehet vele ĂĄllĂ­tani, illetve egy mĂĄsik vĂĄltozata a gyĂłgyĂĄszati implantĂĄtumok energiaellĂĄtĂĄsĂĄt is lehetővĂŠ teszi.

A mozgĂĄsi energiĂĄt elektromos ĂĄrammĂĄ alakĂ­tĂł megoldĂĄsokbĂłl mostanĂĄban egyre szĂŠlesebb a vĂĄlasztĂŠk: talĂĄlkozhattunk mĂĄr felhĂşzhatĂł kĂŠzilĂĄmpĂĄkkal, rĂĄdiĂłkkal ĂŠs lĂŠteznek kurblizhatĂł mobiltelefonok ĂŠs fĂŠnykĂŠpezőgĂŠpek, a kar mozgĂĄsĂĄt hasznosĂ­tĂł karĂłrĂĄk (sőt ugyanezen az elven műkĂśdik a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatĂłi ĂĄltal kifejlesztett hĂĄtizsĂĄk is, amely hĂŠtwattnyi energiĂĄt kĂŠpes termelni mindĂśssze a zsĂĄk le- ĂŠs felfelĂŠ irĂĄnyulĂł mozgatĂĄsĂĄval), Ăşjabban pedig a cipőtalp kompressziĂłjĂĄbĂłl nyert elektromossĂĄg hasznosĂ­tĂĄsĂĄval is kĂ­sĂŠrleteznek.

A sĂŠtĂĄval ĂĄramot előĂĄllĂ­tĂł szerkezet tesztelĂŠse sorĂĄn az alanyok mindkĂŠt tĂŠrdĂźkre kaptak egy energiatermelő tĂŠrdpĂĄntot, amivel kĂŠnyelmes sĂŠtatempĂłban percenkĂŠnt Ăśtwattnyi ĂĄramot sikerĂźlt előĂĄllĂ­taniuk. A gyorsabb menetelĂŠs nĂśveli a teljesĂ­tmĂŠnyt: Ă­gy akĂĄr 13 wattot is lehet termelni percenkĂŠnt, ami mĂĄr jelentős, fĂŠlĂłrĂĄnyi mobilbeszĂŠlgetĂŠs energiaszĂźksĂŠgletĂŠt fedező menynyisĂŠg.

A kutatĂłk mĂĄr a kĂŠszĂźlĂŠk mĂĄsodik generĂĄciĂłjĂĄn dolgoznak, amely kĂśnnyebb ĂŠs kĂŠnyelmesebb lesz az elődjĂŠnĂŠl. Abban a vĂĄltozatban mĂĄr lesz egy ĂŠrzĂŠkelő is, amely a sebessĂŠg ĂŠs a terepviszonyok ismeretĂŠben optimĂĄlis teljesĂ­tmĂŠnyre tudja majd hangolni a szerkezetet.

Â