close
Áramszolgáltatók madárvédelmi együttműködése
Áram - Egyéb

Áramszolgáltatók madárvédelmi együttműködése

MagyarorszĂĄg legnagyobb, 82 976 kilomĂŠter hosszĂş villamos hĂĄlĂłzatĂĄval rendelkező energetikai vĂĄllalatakĂŠnt az E.On HungĂĄria csoport 2020-ig milliĂĄrdos nagysĂĄgrendben ruhĂĄz be kĂśzĂŠpfeszĂźltsĂŠgű vezetĂŠkek szakaszainak madĂĄrbarĂĄttĂĄ alakĂ­tĂĄsĂĄra. A beruhĂĄzĂĄs az AkadĂĄlymentes Égbolt nevű kezdemĂŠnyezĂŠs keretĂŠn belĂźl valĂłsulhat meg, melyet a vĂĄllalatcsoport februĂĄr 26-ĂĄn Ă­rt alĂĄ az orszĂĄg tĂśbbi ĂĄramszolgĂĄltatĂłjĂĄval, a KĂśrnyezetvĂŠdelmi ĂŠs VĂ­zĂźgyi MinisztĂŠriummal illetve termĂŠszetvĂŠdő civil szervezetekkel kĂśzĂśsen.

Az AkadĂĄlymentes Égbolt keretĂŠn belĂźli beruhĂĄzĂĄsok elsősorban a vezetĂŠkek szigetelĂŠsĂŠre, burkolatok felhelyezĂŠsĂŠre, ĂŠs az Ăşgynevezett madĂĄreltĂŠrĂ­tő berendezĂŠsek kihelyezĂŠsĂŠre fordĂ­tja majd az E.On a veszĂŠlyeztetettnek szĂĄmĂ­tĂł hĂĄlĂłzatszakaszokon. A vĂĄllalatcsoport ĂŠvtizedek Ăłta foglalkozik a szĂĄrnyas ĂĄllatĂĄllomĂĄny vĂŠdelmĂŠvel, melyre ĂŠves szinten ĂĄtlagosan mintegy 100 milliĂł forintot fordĂ­tott orszĂĄgszerte az elmĂşlt ĂŠvekben.

Ezt megelőzően a magyarorszĂĄgi termĂŠszetvĂŠdelemben eddig egyedĂźlĂĄllĂł mĂŠrtĂŠkű, Ăśsszesen 1,36 milliĂĄrd forint ĂśsszeruhĂĄzĂĄsĂş projektje zĂĄrult le 2007 decemberĂŠben, amikor az E.On befejezte a lĂŠgvezetĂŠkek fĂśldkĂĄbelekre cserĂŠlĂŠsĂŠt a HortobĂĄgyi ĂŠs KĂśrĂśs-Maros Nemzeti Parkok mintegy 100 kilomĂŠteres szakaszĂĄn. A nagyszabĂĄsĂş projekt befejezĂŠsĂŠvel az ĂŠrintett tĂŠrsĂŠg terĂźletĂŠn a madarak repĂźlĂŠse 95 szĂĄzalĂŠkban vĂĄlt biztonsĂĄgossĂĄ. A projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt elősegĂ­tő EU tĂĄmogatĂĄshoz az E.On tiszĂĄntĂşli ĂĄramszolgĂĄltatĂł vĂĄllalata 185 milliĂł forinttal jĂĄrult hozzĂĄ, tovĂĄbbĂĄ szakmai tanĂĄcsokkal ĂŠs a kivitelezői munkĂĄlatok felvĂĄllalĂĄsĂĄval tĂĄmogatta azt.