close
Áramfogyasztási rekordot mértek
Áram - Egyéb

Áramfogyasztási rekordot mértek

A tegnapi melegben tĂśbb mint hatezer megawattos (MW) adattal nyĂĄri rekordot dĂśntĂśtt az orszĂĄg villamosenergia-fogyasztĂĄsa. A megnĂśvekedett igĂŠnyeket kĂźlfĂśldről vĂĄsĂĄrolt energiĂĄbĂłl tudtĂĄk fedezni – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A hĂŠtfő csĂşcsterhelĂŠs a Mavir előzetes adatai alapjĂĄn hozzĂĄvetőlegesen 6050 MW-t ĂŠrt el – tudtuk meg Tari GĂĄbor vezĂŠrigazgatĂłtĂłl. Az ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg egyik alapfeladata az, hogy kĂśzponti diszpĂŠcserszolgĂĄlatĂĄbĂłl mĂĄsodpercenkĂŠnt hozzĂĄigazĂ­tsa az orszĂĄg pillanatnyi ĂĄramigĂŠnyĂŠhez a kĂźlĂśnbĂśző erőművek ĂĄramtermelĂŠsĂŠt. (Ezt az egyensĂşlytartĂĄst az ĂĄram fizikai tulajdonsĂĄgai teszik szĂźksĂŠgessĂŠ.) – A tegnapi csĂşcsigĂŠnyt a honi, illetve a kĂśrnyező orszĂĄgokban elĂŠrhető erőművek bőven kĂŠpesek voltak kielĂŠgĂ­teni – szĂśgezte le a vezĂŠrigazgatĂł.

A MagyarorszĂĄgon beĂŠpĂ­tett kapacitĂĄs kilencezer MW. Ebből 1350 MW-nyi erőműnek a Mavir fizet is a folyamatos rendelkezĂŠsre ĂĄllĂĄsĂŠrt. Ehhez adĂłdik mĂŠg hozzĂĄ a lehetsĂŠges behozatal, aminek elvi felső hatĂĄra alig szĂĄmszerűsĂ­thető. Tegnap is tĂśbb mint 1700 MW ĂŠrkezett be kĂźlfĂśldről. Ez nem azĂŠrt van, mert MagyarorszĂĄgon nincs elĂŠg erőmű, hanem mert a szĂłba jĂśhető magyarorszĂĄgi egysĂŠgek az igĂŠnybe vett kĂźlfĂśldieknĂŠl – a Mavir folyamatos mĂŠrĂŠse alapjĂĄn – drĂĄgĂĄbban adnĂĄk az ĂĄramot.

RĂĄadĂĄsul a magyar fogyasztĂĄs 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt biztosĂ­tĂł Paksi Atomerőmű nĂŠgy blokkjĂĄbĂłl egy a fűtőanyagkazettĂĄk tervezett cserĂŠje miatt ĂŠppen ĂĄll. KĂŠrdĂŠsĂźnkre Tari GĂĄbor Ăşgy vĂŠlte:a mostanĂĄban ĂĄtadott nagyobb hazai gĂĄzerőművek – pĂŠldĂĄul a gĂśnyűi – előnye szintĂŠn megmutatkozik. A modern, hatĂŠkony egysĂŠgek ugyanis olcsĂłbban ĂĄllĂ­tjĂĄk elő az ĂĄramot, mĂŠgpedig az orszĂĄg hatĂĄrain belĂźl.

A kiemelt tĂĄmogatĂĄsok rĂŠvĂŠn az elmĂşlt ĂŠvekben termelĂŠsbe ĂĄllĂ­tott tĂśbb mint 1000 MW-nyi Ăşgynevezett gĂĄzmotoros erőművek haszna mĂĄr kevĂŠsbĂŠ lĂĄtszik. JĂşlius Ăłta ezek tĂĄmogatĂĄsa megszűnt, a piaci versenyben kĂŠnytelenek megĂŠlni. ArrĂłl, hogy ezek az egysĂŠgek tegnap pontosan mennyi ĂĄrammal jĂĄrultak hozzĂĄ az igĂŠnyek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠhez, a Mavirnak nincs informĂĄciĂłja.

A tĂĄrsasĂĄg lapunk rendelkezĂŠsĂŠre bocsĂĄtott adatsora szerint az elmĂşlt ĂŠvtized legnagyobb fogyasztĂĄsĂĄt az orszĂĄg 2007. november 29-ĂŠn ĂŠrte el, 6602 MW-tal. Egy mĂĄsik Mavir-dokumentum szerint 1987–1988-ban az igĂŠnyek szintĂŠn elĂŠrtĂŠk ezt a szintet, de a rendszervĂĄltĂĄs jelentős esĂŠst hozott.

A nyĂĄri fogyasztĂĄsi csĂşcsok egyre inkĂĄbb kĂśzelĂ­tenek a tĂŠliekhez. SzakĂŠrtők ennek kapcsĂĄn hangsĂşlyozzĂĄk: korĂĄbban egyĂŠrtelműen tĂŠlre volt tehető az ĂŠves ĂĄramfogyasztĂĄsi csĂşcs, a megnĂśvekedett fűtĂŠsi-vilĂĄgĂ­tĂĄsi igĂŠnyekhez igazodĂłan. Ám a nyĂĄri lĂŠghűtőberendezĂŠsek – a klĂ­mĂĄk – elterjedĂŠsĂŠvel egyĂŠrtelműen nő a nyĂĄri fogyasztĂĄs. Ha ez Ă­gy folytatĂłdik, az ĂŠves csĂşcs akĂĄr ĂĄttevődhet nyĂĄrra is. A hazai szakĂŠrtők ennek kapcsĂĄn folyamatosan emelkedő villamosenergia-igĂŠnyekre szĂĄmĂ­tanak. BĂĄr ĂŠpp a Mavir tĂśbb ĂŠvtizedre visszatekintő adatsorai tanĂşskodnak arrĂłl, hogy az igĂŠnyek inkĂĄbb hullĂĄmoztak.

A Mavir egy korĂĄbbi kimutatĂĄsa szerint ma mĂĄr tĂśbb szĂĄz MW-nyi klĂ­maberendezĂŠs Ăźzemel az orszĂĄgban, ami egy-egy gazdasĂĄgilag kedvezőbb ĂŠvben 10 szĂĄzalĂŠkkal is bővĂźlhet. A cĂŠg mostani kĂśzlemĂŠnye szerint 26 Celsius-fokos ĂĄtlaghőmĂŠrsĂŠklet felett minden tovĂĄbbi egy fok 60–100 MW-nyi igĂŠnynĂśvekedĂŠst jelent. A nyĂĄri csĂşcs 2007. jĂşlius 19-ĂŠn kĂśvetkezett be tĂśbb mint 6300 MW-tal.

ÖsszeomlĂĄs nĂŠgy ĂŠve A 2007-es ĂŠv a Mavir ĂŠletĂŠben mĂĄs szempontbĂłl is igen mozgalmas volt: mĂĄjusban ugyanis Ăśsszeomlott a fĂŠltve őrzĂśtt ĂĄramegyensĂşly. TĂśbb erőmű tervezett leĂĄllĂĄsa mellett kĂŠt erőmű egyidejű Ăźzemzavara azt eredmĂŠnyezte, hogy pĂĄr ĂłrĂĄra mintegy 200 MW-tal alacsonyabb volt a termelĂŠs a szĂźksĂŠgesnĂŠl. Ezt bizonyos, ilyen esetre felkĂŠszĂźlt nagyfogyasztĂłk kikapcsolĂĄsĂĄval hidaltĂĄk ĂĄt.