close
Áramársapka Csehországban
Áram - Egyéb - Megújuló

Áramársapka Csehországban

A jövő évi áramáremelés mértékének korlátozásáról döntött szerdán a cseh kormány. A kabinet határozata alapján jövőre csak 5,5 százalékkal emelkedhet a villamos energia ára Csehországban. Az elmúlt években a napenergia termelőknek nyőújtott támogatás következtében jelentősen megugrott az áramár, ennek következtében 15-20 százalékos drágulás fenyegetett 2011-re. A korábbi híreknek megfelelően azonban a cseh kabinet megadóztatja a fotovoltaikus energiatermelést, hogy gátat vessen a drágulásnak. A következő két évben az emissziós kvótaüzletre is adót vetnek ki.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy a több mint 30 kilowatt teljesítményű naperőművekre, amelyek 2009-ben és 2010-ben csatlakoznak a hálózatra, 26 százalékos adót vet ki. Ez az adó nem érinti azokat a fotovoltaikus paneleket, amelyeket a házak, lakások fűtésére, áramellátására használnak. Az áremelkedést akarja megakadályozni az emissziós kvóták megadóztatása is, amely 2011-ben és 2012-ben lesz érvényben.

Petr Necas miniszterelnĂśk a kormĂĄnyĂźlĂŠs utĂĄn azt mondta, hogy a naperőmĹąvek megadĂłztatĂĄsa 4,2 milliĂĄrd koronĂĄt, az emissziĂłs kvĂłtĂĄk megadĂłztatĂĄsa pedig 4,8 milliĂĄrd koronĂĄt hoz az ĂĄllamkasszĂĄba. Ezt a pĂŠnzt a kormĂĄny az ĂĄramszolgĂĄltatĂłknak, a napenergia felvĂĄsĂĄrlĂĄs ellentĂŠtelezĂŠsĂŠre kĂ­vĂĄnja fordĂ­tan, miutĂĄn ezek a tĂĄrsasĂĄgok kĂśtelesek magas ĂĄron felvĂĄsĂĄrolni a fotovoltaikus energiĂĄvbĂłl szĂĄrmazĂł ĂĄramot. “Minden felhasznĂĄlĂł, tehĂĄt Ăşgy a hĂĄztartĂĄsok, mint az ipari felhasznĂĄlĂłk szĂĄmĂĄra, a jĂśvő ĂŠvben az ĂĄram ĂĄra maximum 5,5 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik” – kĂśzĂślte a kormĂĄny ĂźlĂŠse utĂĄn
Petr Necas miniszterelnĂśk.