close
Árak, energia és szabadabbá tett piac
Egyéb - Olaj

Árak, energia és szabadabbá tett piac

Vegyes várakozással néz az energetikai szektor az áram- és gázpiac jövő évi teljes liberalizációja elé. Ma még ugyanis nem tudni, hogy a teljes piacnyitás áremelkedést vagy tarifacsökkenést hoz-e a földgáz-, az elektromosenergia-, illetve a távfűtési ágazatban – írja a Népszava.Az azonban szinte bizonyos, hogy az országos ,,egységáraktól” búcsút vehetnek a felhasználók, mivel mindenütt egyre inkább a helyi piaci viszonyok határozzák majd meg, mennyit kell az energiáért fizetni. A távhő esetében például már most több településen mérséklődtek a díjak.

A villamos energetikai iparágban már nagyrészt előkészített a jövő évi teljes piacnyitás. Az új villamosenergia-törvény július elején lépett életbe. Az újonnan bevezetendő modell beindulásához azonban még kéttucatnyi újabb rendelkezést kell megalkotni, amelyek lényegében végrehajthatóvá teszik a törvényt. Az újabb előírások a jövő év elejéig fokozatosan lépnek majd hatályba.

Az egyik legnagyobb újdonság az áramszektorban az lesz, hogy a tervek szerint még október közepén az eddig a magyar piacon egyedüliként létező áram-nagykereskedelmi társaságnak, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek egy nyíltkapacitás-aukciót kell tartania, amelyen értékesítenie kell a jövő évi, úgynevezett hosszú távú áramvásárlási szerződésekkel lekötött erőművi kapacitásai nagy részét. Erre azért van szükség, hogy a versenypiac beindításának az idejére elegendő szabad árambeszerzési forrás álljon a szolgáltatók rendelkezésére. Vagyis lehetőleg ne keresleti, hanem kínálati piac alakuljon ki az országban a liberalizáció első időszakában a piacon.

A földgáz esetében viszont tovább kell várni a teljes nyitásra, vagyis arra, hogy valamennyi fogyasztó – beleértve a lakosságot is – szabadon eldönthesse, hogy melyik szolgáltatótól vásárol energiát. A gázpiaci liberalizáció kiteljesedése ugyanis csak a jövő év közepére várható.

A szakemberek egy része szerint hosszú távon bizonyosan árnövekedést hoz a liberalizáció, miután mind az áram, mind a gáz esetében Európa-­szerte keresleti piac van, s a jövőben a mostaninál is nagyobb lesz a kontinensen az energiaigény. Így nincs verseny a szolgáltatók között, s ez árfelhajtó tényező. Mások viszont azt állítják, hogy hosszabb távon megszűnnek az ellátási nehézségek, és a verseny leszorítja a díjakat.
Rövid távon viszont más a helyzet. Hozzáértők úgy látják, hogy önmagában a piacnyitás miatt a jövő év elején nem emelkednek a tarifák. Jelenleg ugyanis semmilyen indok nincs sem a háztartások, sem az ipari fogyasztók díjainak a növelésére, miután a tüzelőanyag-beszerzési árak – köztük a földgáztarifák – idén nem változtak számottevően. Vagyis a gáz nem lett drágább. Így a tüzelőanyag stabilitása miatt az áramárban meghatározó szerepet játszó erőművi költségek sem lettek magasabbak. Vagyis termelői oldalról nincs árkorrekciós nyomás. A fogyasztói díjak másik, mintegy 50 százalékát kitevő, úgynevezett rendszerhasználati – például a vezeték igénybevételéért vagy a szabályozásért fizetendő – díjak sem lettek magasabbak. Emiatt az alapdíjak tekintetében sincs árnövelési kényszer. Ezért mindent összevetve semmi sem indokolja a tarifák drágulását.

Bár a távfűtési idény kezdete még messze van, a különböző önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók már arra készülnek, hogy az októberi szezonkezdésre meghatározzák az új tarifát, amelyet befolyásol az, hogy a liberalizált piacról szerzik-e be a távhőt. A legtöbb távfűtéses lakás (240 ezer) Budapesten van, ezeket a Fővárosi Távfűtő Művek Zrt. (Főtáv) látja el. A társaság szóvivője, Balogh Róbert lapunknak elmondta: a piacnyitás nyomán akkor csökkenhetnek az árak, ha sikerül a gazdasági tárcát, illetve a Magyar Energia Hivatalt meggyőzniük a Főtáv szerint költségarányos rendszerhasználati díj mértékéről, amelyet továbbra is a hatóság állapít meg.
A Főtáv csökkentené a díjakat – tudtuk meg a szóvivőtől – annak ellenére, hogy a nagyfogyasztói státusát nem tudja az áraiban érvényesíteni. Nem kedvezményt kérnek, hanem azt, hogy a rendszerhasználat költségeit arányosítsák. A GKM előkészületben lévő döntése – az energiahivatal álláspontjával összhangban – úgy tűnik, nem támogatja a távhőszolgáltató igényét. Ezért a Főtáv országgyűlési képviselőkön keresztül és más módon is lobbizik a díjcsökkentés érdekében. A Főtáv két nagyobb – a Budapesti Erőmű Zrt. és a Csepeli Áramtermelő Kft. – és több kisebb forrásból vásárolja a hőenergiát. Most alacsony a földgáz világpiaci ára, tehát jó üzletet lehet kötni, ugyanakkor nagymértékű árhullámzások sem elképzelhetetlenek, amiket a Főtávnak tompítania kell.

A vidéki távhőszolgáltatók közül, amelyek a szabadpiacra kimentek és az alacsony dollár–forint árfolyamot ki tudták használni, a mérsékelt földgázárak mellett legfeljebb 4-5 százalékos árcsökkentést tudtak elérni. Volt azonban olyan település is, ahol éppen az árfolyamváltozásnak tudják be, hogy minimális volt az áremelkedés. Mindenütt felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a liberalizált piac tőzsdeként viselkedik, tehát az árak eshetnek is, de az emelkedés sem kizárt.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.