close
Amerikai polgármesterek a globális felmelegedés ellen
Áram - Egyéb - Emisszió

Amerikai polgármesterek a globális felmelegedés ellen

Az Egyesült Államok nem írta alá a kiotói egyezményt. Nem hivatalos vélemények szerint az elnökre a különböző ipari érdekközösségek gyakoroltak nyomást, s ezért nem csatlakozott az egyezményhez. Amit ő nem tett meg, megteszik viszont mások – írja a Világgazdaság.Miközben Berlinben, a német fővárosban, a globális felmelegedésről szóló, úgynevezett kiotói egyezmény “utódját” próbálják megtalálni az ENSZ rendezvényén, addig az Egyesült Államokban 131 polgármester fogott össze, hogy tegyen valamit a globális felmelegedés ellen.

A kezdeményezés ötlete Gregg Nickelsé, Seattle polgármesteréé. Seattle-ben ugyanis az elmúlt években szokatlanul száraz telek voltak és ez az alapvető klimatikus változás késztette a polgármestert arra, hogy felhívással forduljon kollégáihoz: ha már a Bush-kormányzat nem hajlandó csatlakozni a kiotói egyezményhez, akkor legalább az amerikai városok tegyék meg ezt – egyenként. Eddig 131 város csatlakozott a kezdeményezéshez, demokrata és republikánus vezetésűek egyaránt.

Köztük van például Los Angeles, New York, Salt Lake City és sok-sok kisváros. Ezekben a városokban most a polgármesterek olyan intézkedéseket hoznak, amelyek enyhíthetik a globális felmelegedést. 2012-ig például hét százalékosra akarják visszaszorítani a gázkibocsátást.

Ehhez, például Seattle-ben, a kikötői sétahajókon a dízelmotorokat elektromos energiaforrásra cserélik le, központi, azaz a város pénzén. New Yorkban úgy próbálják csökkenteni a káros gázkibocsátást, hogy – legalábbis egyelőre a város hivatalok – vegyes üzemeltetésű gépkocsikat vásárolnak. Utah állam fővárosa, Salt Lake City pedig máris az állam legnagyobb szélenergia-fogyasztójává vált.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.