close
Amerikai energiatörvény: kevesebb is elég?
Blog - Egyéb - Olaj

Amerikai energiatörvény: kevesebb is elég?

TĂĄmogatĂłi ĂŠs hĂ­vei szerint korszakos jelentősĂŠgű. Ellenzői kemĂŠny kritikĂĄval illetik tartalma, vagy ĂŠppen hiĂĄnyossĂĄgai miatt. RĂŠszleteiben mĂŠg igen kevesen lĂĄtjĂĄk ĂĄt. AkĂĄrhogyan is, Bush elnĂśk tegnap alĂĄĂ­rta az Energia FĂźggetlensĂŠg ĂŠs BiztonsĂĄg nĂŠvre hallgatĂł tĂśrvĂŠnycsomagot.

TalĂĄn kevesen emlĂŠkeznek mĂĄr arra, hogy idĂŠn ĂŠv elejĂŠn Bush elnĂśk ambiciĂłzus energiapolitikai kezdemĂŠnyezĂŠssel ĂĄllt elő. Meghirdette egyebek mellett a benzinfogyasztĂĄs 20 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkentĂŠsĂŠnek tervĂŠt tĂ­z esztendő alatt – „Twenty In Ten” jelszava – az alternatĂ­v Ăźzemanyagok tĂĄmogatĂĄsa rĂŠvĂŠn, az energiafĂźggősĂŠg mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠnek ideolĂłgiĂĄjĂĄval.

Sokan viszonyultak szkeptikusan a nagy Ă­vű elkĂŠpzelĂŠsekhez. TĂŠny, hogy a megelőző huszonnĂŠgy ĂŠvben elhangzott huszonnĂŠgy uniĂłs beszĂŠdből huszonegy tartalmazta pĂŠldĂĄul az importĂĄlt energiahordozĂłktĂłl valĂł fĂźggősĂŠg problĂŠmĂĄjĂĄt, mikĂśzben a nyersolaj importhĂĄnyad megĂĄllĂĄs nĂŠlkĂźl nőtt tĂśbb mint mĂĄsfĂŠlszeresĂŠre ebben az időszakban.

A kĂŠtelkedők tĂĄborĂĄt tovĂĄbb erősĂ­thette, hogy 1994 Ăłta jĂłformĂĄn minden ĂŠvben nyĂşjtottak be tĂśrvĂŠnyjavaslatot kĂźlĂśnbĂśző cĂ­meken a klĂ­mavĂŠdelem, energiahatĂŠkonysĂĄg, energiabiztonsĂĄg ĂĄtfogĂł kezelĂŠsĂŠre, ĂĄm ezek kĂśzĂźl egyik sem jutott tĂşl a bizottsĂĄgi szűrőkĂśn.

Most azonban hosszas vajĂşdĂĄs, ĂŠs a kĂŠpviselőhĂĄz ĂŠs szenĂĄtus kĂśzĂśtti izgalmas labdamenetek utĂĄn mĂŠgiscsak megszĂźletett a rĂśviden Energy Independence and Security Act of 2007 nĂŠven emlegetett csomag. ValĂłban csomagrĂłl beszĂŠlhetĂźnk, hiszen a tĂśrvĂŠny tizenĂśt ĂŠrdemi fejezetĂŠben tĂśbb mint 800 oldalas terjedelemben tartalmazott rendelkezĂŠsek szĂĄmtalan meglĂŠvő jogszabĂĄly mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄt tartalmazzĂĄk. A teljes karĂĄcsonyi csomag kibontĂĄsa ĂŠs ĂŠrtelmezĂŠse korĂĄntsem lesz egyszerű feladat, egyelőre szemezgessĂźnk.

Az első, ĂŠs leggyakrabban emlegetett fejezet az energiabiztonsĂĄg jegyĂŠben megnĂśvelt gĂŠpjĂĄrmű-Ăźzemanyag gazdasĂĄgossĂĄggal foglalkozik. BĂĄr az első alfejezet rĂśvid cĂ­me: „Ten-in-Ten” visszalĂŠpĂŠst sejtet az ĂŠv eleji szlogentől, nem csekĂŠly horderejű intĂŠzkedĂŠsek rejlenek passzusaiban. LĂŠnyegĂŠben 2011-től 2020-ig 40%-os Ăźzemanyag felhasznĂĄlĂĄsi normaszigorĂ­tĂĄs tĂśrtĂŠnik, Ăşgy, hogy 2020-ban 35 mĂŠrfĂśld/gallon, vagyis nagyjĂĄbĂłl 6,7 liter/100 km lesz az USÁ-ban gyĂĄrtott gĂŠpjĂĄrműĂĄllomĂĄny (szemĂŠlygĂŠpkocsi ĂŠs kisteherautĂłk) ĂĄtlagos kibocsĂĄtĂĄsa.

Az USA kőolaj mĂŠrlege (ezer barrell/nap)
  1985 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006
TermelĂŠs
10580 7733 7669 7626 7400 7228 6895 6871
FogyasztĂĄs
15726 19701 19649 19761 20033 20731 20802 20589
                 
Forrås: BP                

Ez a CAFE – Corporate Average Fuel Economy -, amelynek rendelkezĂŠseivel vĂŠgĂźl is kiegyeztek az autĂłgyĂĄrak, de becslĂŠsek szerint legalĂĄbb 100 milliĂĄrd dollĂĄros tĂśbbletkĂśltsĂŠget jelent az Ăşj szabvĂĄnyokhoz tĂśrtĂŠnő igazodĂĄs.

A mĂĄsodik fejezet tartalmazza az energiabiztonsĂĄg ĂŠgisze alatt megnĂśvelt bioĂźzemanyag termelĂŠs kĂŠrdĂŠskĂśrĂŠt. A cĂŠlkitűzĂŠs megĂśtszĂśrĂśzni, vagyis mintegy 36 milliĂĄrd gallon mennyisĂŠgre nĂśvelni az etanol termelĂŠst, rĂĄadĂĄsul egyre kevĂŠsbĂŠ kukorica alapanyagbĂłl. Ezek a rendelkezĂŠsek ĂŠles bĂ­rĂĄlatban rĂŠszesĂźltek az olajipari szervezetek rĂŠszĂŠről, amelyek tĂşlzĂłnak ĂŠs teljesĂ­thetetlennek Ă­tĂŠlik az előirĂĄnyzatokat. A houstoni ĂŠrtĂŠkelĂŠsek szerint egyĂŠbkĂŠnt ma mĂŠg nem tudhatĂł, hogy a csomag forradalmi vĂ­vmĂĄny, vagy recessziĂłba dĂśnti AmerikĂĄt.

DĂśntően ez a kĂŠt fejezet eredmĂŠnyeznĂŠ az optimista szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint vĂĄrhatĂł napi 5 milliĂł hordĂł nyersolaj megtakarĂ­tĂĄst 161 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkben a kĂśvetkező kĂŠt ĂŠvtizedben, illetve 400 milliĂĄrd dollĂĄr megtakarĂ­tĂĄst 2030-ig, hozzĂĄvĂŠve mĂŠg 9% szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄs-csĂśkkentĂŠst.

A kĂśvetkező fejezetekben szerteĂĄgazĂł rendelkezĂŠsek foglalkoznak az elektromos ĂŠs hőtechnikai berendezĂŠsek (bojlerektől a szivattyĂşkig), hĂĄztartĂĄsi kĂŠszĂźlĂŠkek ĂŠs vilĂĄgĂ­tĂł-eszkĂśzĂśk megnĂśvelt hatĂŠkonysĂĄgi kritĂŠriumai rĂŠvĂŠn tĂśrtĂŠnő megtakarĂ­tĂĄssal, valamint az ĂŠpĂźletek energiahatĂŠkonysĂĄgi szabvĂĄnyainak szigorĂ­tĂĄsĂĄval. Igaz, a villanyĂŠgők vonatkozĂĄsĂĄban az energia megtakarĂ­tĂĄs nem jĂĄr az Ăźzemanyaghoz hasonlĂł lĂĄtvĂĄnyos financiĂĄlis előnyĂśkkel a fogyasztĂłknak, hiszen az 50 centes izzĂłszĂĄlas ĂŠgőket kell 8-10 dollĂĄrosra cserĂŠlni.

A fenti terĂźleteken tĂşl szĂĄmtalan ĂśsztĂśnző vonatkozik a megĂşjulĂł energiafĂŠlesĂŠgekkel kapcsolatos kutatĂĄsok, demonstrĂĄciĂłs projektek tĂĄmogatĂĄsĂĄra. TegyĂźk hozzĂĄ, a napenergia hĂ­vei viszont csalĂłdottak, mert az eddigi adóÜsztĂśnzĂŠs nem kerĂźlt prolongĂĄlĂĄsra. VĂŠgĂźl, de nem utolsĂłsorban mintegy 40 oldalon sorjĂĄznak az intelligens energiahĂĄlĂłzatok fejlesztĂŠsĂŠre vonatkozĂł iniciatĂ­vĂĄk.

Az ellentĂŠtes indulatokat kivĂĄltĂł, de kĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl nagy horderejű tĂśrvĂŠny, mint kĂŠpviselőhĂĄzi javaslat vĂŠgĂźl is a tĂśbbsĂŠgi demokratĂĄk sikerĂŠnek tekinthető. A sikert beĂĄrnyĂŠkolja, hogy az egyeztetĂŠsek sorĂĄn a szenĂĄtusi republikĂĄnusok ugyanakkor megakadĂĄlyoztĂĄk, hogy az olajipar adĂłkedvezmĂŠnyeinek megnyirbĂĄlĂĄsa rĂŠvĂŠn pumpĂĄljanak 13 milliĂĄrd dollĂĄrt a megĂşjulĂł energia tĂĄmogatĂĄsi alapjĂĄba, illetve elvĂŠrzett a megĂşjulĂł forrĂĄsbĂłl termelt ĂĄram kĂśtelező minimumĂĄnak javaslata is.

Sokat fogunk mĂŠg beszĂŠlni rĂłla. Mindenesetre ma hatĂĄlyba lĂŠpett az Ăşj amerikai energia tĂśrvĂŠny.