close
Amerikai-orosz verseny az európai gázpiacon?
Blog - Egyéb - Gáz

Amerikai-orosz verseny az európai gázpiacon?

Az USA mĂĄr nemcsak lecsĂśkkentette cseppfolyĂłs gĂĄz (LNG) importjĂĄt sajĂĄt termelĂŠse nĂśvekedĂŠse miatt, hanem napokon belĂźl megjelenik az eurĂłpai piacon is. A vezetĂŠkes gĂĄz hagyomĂĄnyos eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂłja, a Gazprom azonban igyekszik erősĂ­teni pozĂ­ciĂłit, mĂ­g egy mĂĄsik orosz cĂŠg, a Novatek, tovĂĄbbĂĄ a Yemen LNG, sőt hamarosan Katar is tovĂĄbb erősĂ­ti az LNG piaci versenyt. Az emlĂ­tett szĂĄllĂ­tĂłk, ĂŠs szintĂŠn az orosz cĂŠgek ambĂ­ciĂłi miatt Ăşjabb gĂĄzkereskedelmi erőprĂłba van kibontakozĂłban ÁzsiĂĄban is.

E hĂłnap kĂśzepĂŠn elsĂľ alkalommal ĂŠrkezik EurĂłpĂĄba fĂśldgĂĄz az EgyesĂźlt ÁllamokbĂłl. A Luisiana ĂĄllambĂłl nemrĂŠg indĂ­tott tankerhajĂł cseppfolyĂłsĂ­tott fĂśldgĂĄzt (LNG – liquefied natural gas) szĂĄllĂ­t, ĂŠs az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban fog partot ĂŠrni. A szigetorszĂĄg a tĂŠli fĂťtĂŠshez fĂľleg fĂśldgĂĄzt hasznĂĄl, ĂŠs viszonylag kis tĂĄrolĂłkapacirĂĄasokkal rendelkezik.

A várakozásokkal ellentétben az USA nem vált meghatározó LNG-importõrré az EnergiaInfó által korábban már megírt belföldi márgagáz-lelõhelyek jelentõs mértékû haszonosítása miatt. Ennek következtében év eleje óta 30 százalékkal csökkent Észak-Amerikában a földgáz ára, valamint a cseppfolyósított gáz elõállítása is jelentõsen zuhant. Ezért az Egyesült Államok az idén újrakezdte exportját a magasabb árat kínáló ázsiai és dél-amerikai piacokra, összesen közel 570 millió köbméter földgázt adott el.

A Maersk Meridian hajĂłja 166 ezer kĂśbmĂŠter cseppfolyĂłs gĂĄz szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra alkalmas, ĂŠs a kĂśzeljĂśvĂľben az Al Hamla nevĂť, 216 ezer kĂśbmĂŠter kapacitĂĄsĂş tankert kezdik feltĂślteni ugyanazon a terminĂĄlon, bĂĄr utĂłbbi hajĂł cĂŠlĂĄllomĂĄsa egyelĂľre nem ismert. OktĂłber kĂśzepĂŠn az Excelerate Energy kĂŠt tankerhajĂłja indult el AmerikĂĄbĂłl, az egyik Kuvaitban, a mĂĄsik ArgentinĂĄban fog partot ĂŠrni.

A gåzpiaci kÜrßlmÊnyek våltozåsåt jelzi az is, hogy a Yemen LNG, a francia Total vezette vegyesvållalat nemrÊg bejelentette, az eredetileg az USÁ-ba szånt 35 cseppfolyósított fÜldgåz szållítmånyåt jÜvþre åtirånyítja Ázsiåba a nagyobb profit remÊnyÊben. A cÊg idÊn mår 25 szållítmånyt kßldÜtt åt Ázsiåba az arab-tengeri Balhaf-ÜbÜlben lÊvþ, tavaly október óta mÝkÜdþ gåzcseppfolyósító ßzemÊbþl. EkÜzben az idei 5 millió tonnåról jÜvþre 6,55 millióra nÜvelnÊ gyårtåsi kapacitåsåt, a kßlÜnbsÊg Êppen 35 szållítmånyt tesz ki.

A gåzpiaci åtrendezþdÊs azonban nem csak a fent említett tÊrsÊgeket Êrinti, ugyanis az USA a most kßldÜtt tankerhajóval betÜrt Oroszorszåg fþ exporttÊrsÊgÊbe, Európåba. Oroszorszåg ugyanakkor igyekszik megtartani, sþt nÜvelni pozícióit hagyomånyos európai piacain. Mint koråbban megírtuk, 2009 vÊgÊn Ukrajnåval, a kÜzelmúltban pedig Lengyelorszåggal is meghosszabbította hosszú tåvú gåzszållítåsi szerzþdÊsÊt. Az utóbbi Êrkezþ gåz mennyisÊge a kÜvetkezþ Êvekben a jelenlegi 9,7 milliårdról fokozatosan 11 milliård kÜbmÊterre fog nþni. A kÊt orszåg kÜzti szerzþdÊs 2022-ig biztosítja a hagyomånyos gåz forgalmåt.
KiĂŠlezĂľdhet a verseny a cseppfolyĂłs gĂĄz piacĂĄn, ugyanis a Novatek orosz magĂĄncĂŠg 2015-tĂľl jamali ĂźzemĂŠben a tervek szerint ĂŠvi 16 milliĂł tonnĂĄt ĂĄllĂ­tana elĂľ, tĂśbbet, mint a a Gazprom ĂĄllami gĂĄzĂłriĂĄs vezette tĂĄvolkeleti projekt, a Sakhalin-2, mely ĂŠvi 9,6 milliĂł tonnĂĄt ad. Hatalmas ambĂ­ciĂłkkal vĂĄg bele Katar a sajĂĄt LNG-egysĂŠgĂŠnek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe – okkal: a tervezett elþållĂ­tĂĄsi mennyisĂŠg a vilĂĄgon a legnagyobb, ĂŠvi 77 milliĂł tonna.

Â