close
Ambíciózus Siemens tervek a szélerőművi piacon
Áram - Egyéb - Emisszió

Ambíciózus Siemens tervek a szélerőművi piacon

A Siemens a szélenergia termelést tekinti az egyik legígéretesebb üzleti területnek, s nemcsak megerősíteni készül pozícióit ebben a szegmensben, hanem a nagy rivális General Electrictől is szeretne “elhalászni” üzleteket. A német vállalatcsoport energetikai gépgyártási üzletének vezetője egy Floridai konferencián úgy vélte, 2008-ig, évente legalább 20 százalékkal bővülést hozhat számukra a szélenergia üzlet. Ezzel szemben a JP Morgan az ágazatban 10-15 százalékos bővülést prognosztizál.

A Siemens tavaly jelent meg a szélenergia piacon, a dán Bonus Energy A/S felvásárlásával. Az üzlet révén az energetikai gépgyártó divíziót kívánták megerősíteni a müncheni központú cégnél. A turbinaüzletben a legnagyobb riválisnak tartott General Electric előnye majdnem két év, az amerikai cégcsoport az Enron szélenergia ágazatát vásárolta fel.

A Bloomberg beszámolójában emlékeztet, hogy Németország a világ legnagyobb szélturbina piaca, az európai szélenergia kapacitásoknak csaknem a fele ott működik az Európai Szélenergia Szövetség legfrissebb adatai szerint.

A szélerőművi berendezésgyártóknak, akárcsak a más megújuló energiaforrások hasznosításában érdekelt társaságoknak komoly előnyt jelent, hogy a Német kormány az erőművi kapacitásbővítésben sokkal inkább favorizálja a zöld forrásokat, mint a nukleáris technológiát.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.