close
Állami támogatás kellene a kazánpark korszerűsítéséhez
Egyéb - Hír - Világ - Hír

Állami támogatás kellene a kazánpark korszerűsítéséhez

Az átlagosan húszéves hazai kazánállomány korszerűsítéséhez állami támogatás adhatna lökést – vélik a fűtő- és vízmelegítő rendszerek forgalmazásával foglalkozó Ariston Thermo Hungária Kft. vezetői.

A cég emlékeztet arra, hogy az uniós szabályozás értelmében 2016. július 1-jétől a magyarországi lakásokba is már csak kondenzációs kazánt és a legmodernebb technológiát lehet beszerelni. Ennek megfelelően a gyártók már nem adhatnak el olyan terméket, ami nem felel meg a szabályoknak, az olaszországi gyártói háttérrel rendelkező Ariston is felkészült a szabályváltozásra.

A cég az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában rámutat: ha csak a kazánt kell cserélni egy épületben, ez nagyon hamar, egy év alatt megtérül. Azonban ha az egész rendszert át kell állítani (például konvektorról), és emiatt kéményt kell bélelni, ennek költsége rendkívül megterhelő egy átlag magyar háztartás számára.

Az Ariston Thermo Hungária Kft. az Ariston Thermo csoport tagja, 1998 óta van jelen forgalmazóként a magyar kazán- és vízmelegítő piacon. Rendelkezik egy kelet-európai logisztikai központtal, valamint 200 fős szervizhálózattal Magyarországon.

z Ariston Thermo a fűtő- és vízmelegítő rendszerek egyik piacvezető vállalata. A csoport termelésének több mint 40 százalékát 7 olaszországi üzeme végzi, bevételeinek 89 százaléka viszont külföldi piacokról származik. Az Ariston cégcsoport tavaly mintegy 7 millió terméket értékesített több mint 150 országban.

A cég eddigi legeredményesebb évét zárta tavaly, a csoport bevétele 1,433 milliárd euró volt, 6,8 százalékkal haladva meg az előző évit.

Az Ariston csoport valamennyi pénzügyi mutatója javult az előző évhez képest, a nettó nyereség meghaladta a 80 millió eurót, ami 9,6 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest.

Tavaly a beruházások és a kutatás-fejlesztési kiadások összege elérte a 72 millió eurót, 18 százalékkal haladva meg az előző évit.

Az Ariston Thermo Hungária Kft. szintén jó évet zárt tavaly. A nyilvános cégadatok szerint az értékesítés nettó árbevétele 5,3 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 227,7 millió forint.