close
Alaszkai lelőhelyre koncentrál a BP
Egyéb - Olaj

Alaszkai lelőhelyre koncentrál a BP

A közeljövőben egymilliárd, a távolabbi tervek szerint még 3 milliárd dollárt invesztál a BP az alaszkai lelőhelyeinek fejlesztésébe. A lendületet az újonnan elfogadott alaszkai olajtörvény adja, amelytől hosszútávú gazdasági eredményeket vár mind az állam, mind az olajvállalat.

A BP egymilliárd dolláros fejlesztésével két új fúrótornyot telepítene egy alaszkai szénhidrogén-mezőre, 200 új állást teremtve ezzel, áll a brit vállalat honlapján. Az Alaszka Északi Lejtő (Alaska North Slope) már működő terület a fejlesztés a következő 5 évben fog végbemenni a BP bejelentése szerint. Az állam adószabályainak megváltozása ösztöni az ott érdekelt vállalatokat az ehhez hasonló befektetésekre, a Prudhoe-öbölbe további 3 milliárd dollár folyik a BP-től és befektetőtársától a következő időszakban. A cégeknek kedvezőbb feltételeket szabó jogszabályt e hónapban szignálta Sean Parnell kormányzó.

A két új fúrótorony telepítése mellett a régi berendezéseket is felújítaná a BP, valamint a Nagy Prudhoe-öböl területén további 10 évig folytathatja a szénhidrogén-termelést. „Az új törvénnyel az alaszkai jogszabályrendszer és Parnell kormányzó fontos lépést tett meg Alaszka gazdaságának hosszútávú jövőjéért”, kommentálta az eseményt Janet Weiss, a BP alaszkai regionális elnöke. Hozzátette, a cég mélységesen elkötelezett Észak-Amerika legnagyobb olajmezőjének fejlesztésében. Az első új fúrótorony 2015-ben, a második egy évvel később állna üzembe, a BP még nyár elején benyújtja az ehhez szükséges kérvényeket. Összesen kilenc BP-torony fog így működni Alaszkában.

Eközben a cég a már meglévő berendezések hatékonyságának növelésén is dolgozik, az ehhez szükséges munkálatok az idei negyedik negyedév táján esedékesek. Ez különböző infrastrukturális bővítéseket jelent és több, mint 110 új kút fúrását. Az előzetes felmérések két-három évet vesznek igénybe és tartalmazzák a mérnöki munkát, valamint a biztosítják a hivatalos jóváhagyásokat.

A BP az egyik legnagyobb termelő Alaszkában, a cég által üzemeltetett mezők adják az állam termelésének kétharmadát. A Prudhoe-öbölnél lévő mezőt is beleértve a BP Alaszka legnagyobb lelőhelyén dolgozik, ez a világ húsz legnagyobbja között van.