close
Akkor is lesz gáz, ha gáz lesz
Blog - Egyéb - Gáz

Akkor is lesz gáz, ha gáz lesz

Ukrajna megbĂ­zhatĂłan tranzitĂĄlja a gĂĄzt a kĂśvetkező hĂłnapokban, akkor is, ha az ĂŠv vĂŠgĂŠig nem sikerĂźl megĂĄllapodnia OroszorszĂĄggal a 2009-es importĂĄr mĂŠrtĂŠkĂŠről, Ă­gĂŠri a vevő Naftohaz Ukrajini vezĂŠrigazgatĂłja. Most Ăşgy tűnik, 2009-re csĂşszik ĂĄt a szerződĂŠs alĂĄĂ­rĂĄsa. 

Stabil marad az UkrajnĂĄn keresztĂźli gĂĄztranzit, fĂźggetlenĂźl attĂłl, hogy mikor Ă­rjĂĄk alĂĄ a jĂśvő ĂŠvi ukrĂĄn gĂĄzimportrĂłl szĂłlĂł megĂĄllapodĂĄst az orosz szĂĄllĂ­tĂłval, Ă­gĂŠrte az ukrĂĄn ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg vezĂŠrigazgatĂłja, Oleh Dubina egy minapi interjĂşjĂĄban. A Naftohaz Ukrajini jĂśvőre a mostani szinten tartanĂĄ a gĂĄztranzit dĂ­jĂĄt, ha a Gazprom engedne a 2009-re tervezett ĂĄremelĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠből. Dubina nem mondta meg, hogy mekkora ĂĄrban egyezne ki, de emlĂŠkezetes, hogy ez ĂŠvtől mĂĄr „eurĂłpai” ĂĄr ĂŠrvĂŠnyesĂ­tĂŠsĂŠt Ă­gĂŠrte a Gazprom. 

UkrajnĂĄn keresztĂźl ĂŠrkezik az EurĂłpĂĄban felhasznĂĄlt gĂĄz negyede. Ez az idĂŠn rekord mennyisĂŠget, 130 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert jelent. Ebből kĂŠtmilliĂĄrd dollĂĄrnyi tranzitdĂ­j bevĂŠtele kĂŠpződik a cĂŠgnek vezĂŠrigazgatĂł szerint. 2006 Ăłta a Gazprom kĂŠtszer is csĂśkkentette az UkrajnĂĄn keresztĂźli eurĂłpai gĂĄzexportjĂĄt amiatt, hogy nem tudtĂĄk időre rendezni ĂĄrvitĂĄjukat. Emiatt erősĂśdĂśtt az EurĂłpai UniĂłban az aggodalom, hogy OroszorszĂĄg megbĂ­zhatĂł gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł-e, vagy sem. 

A tranzit biztonsĂĄgĂĄra vonatkozĂł fenti bejelentĂŠsre azĂŠrt volt szĂźksĂŠg, mert Ăşgy tűnik, az idĂŠn mĂĄr nem szĂźletik meg a 2009-re vonatkozĂł orosz-ukrĂĄn gĂĄzĂĄr megĂĄllapodĂĄs. Dubina Ăşgy szĂĄmol, hogy cĂŠge ennek a hasznĂĄt lĂĄtja, hiszen a gĂĄz ĂĄra esik, vagyis minĂŠl kĂŠsőbb szerződnek, annĂĄl nagyobb az esĂŠlye, hogy a megĂĄllapodĂĄsban alacsonyabb ĂĄr szerepel. Szerinte az emelĂŠs mĂŠrtĂŠke egyĂŠbkĂŠnt sem lehet nagyobb, mint az előző hĂĄrom ĂŠvben volt. OroszorszĂĄg 2006-ban megkĂŠtszerezte az ukrajnai exportĂĄrat, 2007-ben 37 szĂĄzalĂŠkot emelt rajta, az idĂŠn pedig 38 szĂĄzalĂŠkot. Szergej Lavrov orosz kĂźlĂźgyminiszter mĂĄjusban azt mondta, hogy 2009-ben Ăşjabb ĂĄrduplĂĄzĂĄs lesz. 

A Naftohaz 1,55 milliĂĄrd dollĂĄrt akar kĂślcsĂśnkĂŠrni a Deutsche Bank AG-tĂłl az ĂŠv vĂŠgĂŠig, mondta Dubina. TovĂĄbbi hitelek felvĂŠtelĂŠre is kĂŠszĂźl, rĂŠszben orosz pĂŠnzintĂŠzetektől, s mĂŠg az idĂŠn.