close
Akcióval ünnepli születésnapját a FŐGÁZ első CNG-töltőállomása
Friss

Akcióval ünnepli születésnapját a FŐGÁZ első CNG-töltőállomása

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ CNG Kft. élen jár a CNG hazai elterjesztésében, 3 évvel ezelőtt 2014. április elején adta át a Budaörsi úton található közforgalmú CNG töltőállomását, amelyet akciós CNG árral ünnepel. Az átadás óta eltelt időszakban a Társaság több, mint 1 millió kg sűrített földgázt értékesített CNG üzemanyagként. A CNG üzemű járművek mintegy 25 százalékkal kevesebb CO2-t, és közel 70 százalákkal kevesebb NOx-t bocsátanak ki, mint a hagyományos üzemű járművek. Az elmúlt 3 évben csak a közforgalmú kutak működésének eredményeként 1250 tonnányi CO2 és 7 tonnányi NOx nem terhelte a környezetet. Mindezen túl a CNG üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a diesel üzeműek, ezzel közel egy tonnával kevesebb korom terhelte Budapest levegőjét az elmúlt időszakban.

A 3 éves évforduló alkalmával a FŐGÁZ CNG Kft. a Budaörsi úti töltőállomáson 2017. április 14-től 315 Ft/kg áron értékesíti a földgázüzemű gépjármű tulajdonosok számára a CNG-t. A listaárhoz képesti 30 Ft-os kedvezményhez korlátozás nélkül, visszavonásig juthatnak hozzá a Budaörsi úti kúton tankolók, amellyel a hagyományos üzemanyagokhoz viszonyított jellemzően 20 százalékos megtakarításukat tovább növelhetik.

A társaság Budapesten már meglévő két közforgalmi és Salgótarjáni úti üzemi töltőállomáson kívül júliusban megnyitotta újabb üzemi CNG állomását, annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsen a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) CNG buszflottájának bővítésére, a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztése érdekében. Ezen kívül Kaposvár városában már megvalósult az a példaértékű kezdeményezés, miszerint a teljes város tömegközlekedésének CNG üzemanyag-ellátásáról és egyúttal környezettudatos közlekedéséről a KAPOS CNG Kft., az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. és a Kaposvári Közlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat gondoskodik.

Az NGVA adatai szerint közel 1,3 millió db földgázzal üzemelő jármű található az EU28 és EFTA országaiban, amelyekből közel 10 ezer db a teherautó. A járműveket kb. 3600 db töltőállomás szolgálja ki Európa szerte, több mint 170 városban üzemelnek CNG buszok. 2015-ről 2016-ra a Magyarországon felhasznált CNG mennyisége 55 százalékkal növekedett. A FŐGÁZ készen áll a CNG hazai fejlődésének további támogatására, a személygépjárművek, buszos és céges flották kiszolgálására.