close
Akár hat EPR is épülhet Indiában
Atom - Blog - Egyéb

Akár hat EPR is épülhet Indiában

Akár hat EPR (European Pressurised Water Reactor – Európai Nyomottvizes Reaktor) épülhet Indiában egy új egyezmény szerint. Az EPR-t fejlesztő francia Areva csoport bejelentette, hogy egyetértési nyilatkozatot írt alá Újdelhiben a Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) vállalattal, hogy műszaki együttműködésre lépjenek 2-6 EPR blokk építésére az NPCIL Jatapus telephelyén, Maharashtra államban – jelentette a NukInfo.

Az Areva szerint az egyetértési nyilatkozat az épülő blokkok teljes élettartamára szóló üzemanyag-ellátást is tartalmazza. Az egyezményt Shreyans Kumar Jain, az NPCIL elnök-igazgatója, és Anne Lauvergeon Areva-vezér írták alá. Az aláírási ceremóniához Anne-Marie Idrac francia külkereskedelmi miniszter, és az indiai nukleáris hatóság elnöke, Anil Kakodkar is csatlakozott. Az egyetértési nyilatkozat előzményeként a két ország 2008 szeptemberében írt alá kétoldalú egyezményt a nukleáris együttműködésről.

Az egyezmény részeként az Areva vállalta, hogy 300 tonna üzemanyagot szállít a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzése alatt működő indiai atomerőműveknek. Az indiai miniszterelnök, Manmohan Singh szerint az ország minimális célja 20000 MW nukleáris termelőkapacitás megteremtése 2020-ra, ezt a célt azonban most, a nemzetközi együttműködési korlátozások 2008 szeptemberi feloldását követően meg is duplázhatják.