close
Akár év végéig is befagyhat a távhődíj
Egyéb - Távhő

Akár év végéig is befagyhat a távhődíj

Az egysÊges årat nem, de az egysÊges elveket ßdvÜzÜlnÊ a piac 

SzerdĂĄn egy csomagban hĂĄrom energia-szabĂĄlyrendszert fogadott el a parlament. Ennek nyomĂĄn akĂĄr idĂŠn egĂŠsz ĂŠvben befagyhat a tĂĄvhőtarifa ĂŠs az orszĂĄgon belĂźli hatalmas kĂźlĂśnbsĂŠgek is csĂśkkenhetnek – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

SzerdĂĄn a parlament az uniĂłs energiaszabĂĄlyok ĂĄtĂźltetĂŠsĂŠnek ĂźrĂźgyĂŠn mĂłdosĂ­tott a tĂĄvhőĂĄrszabĂĄlyokon. E szerint ĂĄprilis 15-től mĂĄr nem az ĂśnkormĂĄnyzatok, hanem – a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslata alapjĂĄn –Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter ĂĄllapĂ­tja meg a helyi tĂĄvfűtĂŠsi dĂ­jakat. Addig mindenhol a jelenlegi szint marad ĂŠrvĂŠnyben, de megjegyzendő, hogy ĂĄprilis 1-jĂŠtől a szociĂĄlis tĂĄmogatĂĄs megszűnte tĂśbb szĂĄzezer csalĂĄdnak mĂŠgis ĂĄremelkedĂŠst hoz, amit elvileg szeptembertől a lakhatĂĄsi tĂĄmogatĂĄs mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄval pĂłtolnĂĄnak.

A lapunk ĂĄltal megkĂŠrdezett szakĂŠrtők egyelőre csak talĂĄlgatjĂĄk, pontosan milyen kĂśvetkezmĂŠnyekkel jĂĄr a tĂĄvhőĂĄrszabĂĄlyok mĂłdosĂ­tĂĄsa. Bercsi GĂĄbor, a tĂĄvhőtermelők egy rĂŠszĂŠt kĂŠpviselő Magyar Kapcsolt Energia TĂĄrsasĂĄg (MKET) elnĂśke azt valĂłszĂ­nűsĂ­ti, hogy a tĂĄvhőcĂŠgeknek az ĂŠv kĂśzepĂŠig kell benyĂşjtaniuk kĂśltsĂŠgigĂŠnyeiket a MEH-hez. Ez alapjĂĄn attĂłl tart, hogy a miniszter akĂĄr 2012-ig is elhĂşzhatja a dĂśntĂŠst. ÉrtelmezĂŠsĂźk szerint tehĂĄt elkĂŠpzelhető, hogy idĂŠn mĂĄr nem vĂĄltoznak a tĂĄvhőtarifĂĄk. FelhĂ­vta a figyelmet ugyanakkor, hogy a nemzetkĂśzi energiaĂĄr-emelkedĂŠs alĂłl a tĂĄvhőcĂŠgek sem tudjĂĄk kihĂşzni magukat, vagyis nĂśvekvő kĂśltsĂŠgeiket ellentĂŠtelezni szĂźksĂŠges.

A szakĂŠrtők szerint az elfogadott szabĂĄly nyitva hagyja a lehetősĂŠget a tĂĄvhőtarifĂĄk egysĂŠgesĂ­tĂŠsĂŠre, bĂĄr erre nem utal kĂśzvetlenĂźl. A Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium (NFM) ĂĄltal kiadott magyarĂĄzat szerint mostantĂłl a dĂ­jak szerkezete ĂŠs az ĂĄrkĂŠpzĂŠs elvei egysĂŠgesĂźlnek. Bercsi GĂĄbor ezt azzal az indokkal ĂźdvĂśzĂślte, hogy az elismert kĂśltsĂŠgek mĂŠrtĂŠke ne az adott tĂĄvhőcĂŠg „ügyessĂŠgĂŠn” mĂşljĂŠk. Ugyanakkor mĂĄsok szerint nem egyĂŠrtelmű, hogy ez milyen tekintetben tĂŠr el a jelenlegi rendszertől, hisz a MEH-nek eddig is vĂŠtĂłjoga volt az ĂśnkormĂĄnyzati tĂĄvhőtarifĂĄk felett. Az MKET-elnĂśk az orszĂĄgban tapasztalhatĂł – lapunk szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint akĂĄr 50 szĂĄzalĂŠkos – tĂĄvhőĂĄrkĂźlĂśnbsĂŠgek jelentős mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠnek ugyanakkor a termelőszolgĂĄltatĂł tĂĄrsasĂĄgok kĂźlĂśnbĂśző adottsĂĄgai miatt alapvetően nem ĂśrĂźlne. (Az NFM kĂśzlemĂŠnye szerint a miniszteri ĂĄrmegĂĄllapĂ­tĂł rendeletben nem szabĂĄlyozott dĂ­jfizetĂŠsi feltĂŠteleket az ĂśnkormĂĄnyzatok helyileg szabĂĄlyozhatjĂĄk.)

A tegnap elfogadott mĂłdosĂ­tĂĄsok rendelkeznek az ĂĄramszĂĄmlĂĄba ĂŠpĂ­tett tĂĄvhőtĂĄmogatĂĄsokrĂłl (az Ăşgynevezett kĂĄtrĂłl) is. E szerint mostantĂłl megszűnik a hőt ĂŠs ĂĄramot egyĂźttesen termelő erőművek ĂĄramtermelĂŠsĂŠnek tĂĄmogatĂĄsa. Az NFM kĂśzlemĂŠnye szerint ugyanakkor az Ăśsszeg egy rĂŠszĂŠt az ilyen cĂŠgek hőtermelĂŠsĂźk utĂĄn tovĂĄbbra is megkapjĂĄk. SzakĂŠrtők szerint az ĂĄramszĂĄmlĂĄba „épĂ­tett”, ĂŠvi mintegy 75 milliĂĄrd forintra rĂşgĂł hőtermelő-tĂĄmogatĂĄsi keret a mĂłdosĂ­tĂĄs nyomĂĄn akĂĄr meg is feleződhet. Ez kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 1-2 forintos ĂĄramĂĄrcsĂśkkenĂŠst eredmĂŠnyezhet. A mĂłdosĂ­tĂĄsok alapjĂĄn a megĂşjulĂł energiĂĄs termelők kĂĄttĂĄmogatĂĄsa megmarad, de erőművenkĂŠnt felmĂŠrik a juttatĂĄs indokoltsĂĄgĂĄt.

A tĂĄmogatĂĄs elvĂŠtelĂŠben ĂŠrintett tĂĄvhőtermelők kĂŠpviseletĂŠben Bercsi GĂĄbor a mĂłdosĂ­tĂĄsokbĂłl egyelőre csak a pĂŠnz elvĂŠtelĂŠt lĂĄtja. RemĂŠli, hogy az elhangzott Ă­gĂŠretek alapjĂĄn mĂĄs elvek szerint mĂŠgis jutnak majd tĂĄmogatĂĄshoz. Ugyanakkor a vĂĄltozĂĄsok miatt mĂĄr most tĂśbb tucat kisebb ĂĄram- ĂŠs hőtermelő kivonult az orszĂĄgbĂłl, ĂŠs ez a folyamat a tovĂĄbbi fejlemĂŠnyek tĂźkrĂŠben felgyorsulhat.

A szerdĂĄnelfogadott tĂśrvĂŠnycsomag ĂĄtĂźlteti jogrendĂźnkbe az uniĂł energiacĂŠgekről szĂłlĂł tulajdonosi előĂ­rĂĄsait is. TulajdonkĂŠppen az egĂŠsz tĂśrvĂŠnymĂłdosĂ­tĂĄsnak ez volt az eredeti cĂŠlja, az emlĂ­tett, igen fajsĂşlyos korrekciĂłkat csak ennek ĂźrĂźgyĂŠn nyĂşjtottĂĄk be. Az EU azt szeretnĂŠ, ha az energiatermelők, -szĂĄllĂ­tĂłk, -szolgĂĄltatĂłk, illetve -rendszerirĂĄnyĂ­tĂłk kĂźlĂśn tulajdonosi kĂśrhĂśz tartoznĂĄnak. MegszorĂ­tĂĄsokkal viszont engedi a jelenlegi ĂĄtfedĂŠsek fenntartĂĄsĂĄt is. Így elemzők szerint MagyarorszĂĄgon az ĂĄtĂźltetĂŠs nyomĂĄn sem vĂĄrhatĂł a nagy energetikai csoportok tulajdonosi szĂŠtvĂĄlasztĂĄsa. Az NFM kĂśzlemĂŠnye Ăşgy fogalmaz, az EU előĂ­rĂĄsai alapjĂĄn az ĂŠrintett cĂŠgekre bĂ­zzĂĄk a vĂĄlasztĂĄst.