close
Akár 40 milliárd koronába is kerülhet a Dukovany atomerőmű felújítása
Atom - Blog - Egyéb

Akár 40 milliárd koronába is kerülhet a Dukovany atomerőmű felújítása

FelĂşjĂ­tja a dĂŠl-morvaorszĂĄgi Dukovany atomerőművet a Cseh Energetikai Művek (CEZ) – dĂśntĂśtt a hĂŠten a CEZ vezetĂŠse. A korszerűsĂ­tĂŠssel kapcsolatos elemzĂŠsekből kiderĂźlt, hogy a munkĂĄlatok minimĂĄlisan hĂşsz, de maximĂĄlisan akĂĄr 40 milliĂĄrd koronĂĄba is kerĂźlhetnek – kĂśzĂślte a hĂŠt vĂŠgĂŠn ĂşjsĂĄgĂ­rĂłkkal Zdenek Linhart, a Dukovany atomerőmű igazgatĂłja.

Dukovany a rĂŠgebbi cseh atomerőmű, amelyet a nyolcvanas ĂŠvek kĂśzepĂŠn helyeztek Ăźzembe ĂŠs ĂŠlettartama 2015-ig szĂłl. A korszerűsĂ­tĂŠssel ĂŠlettartamĂĄt hĂşsz ĂŠvvel – tehĂĄt 2035-ig – meghosszabĂ­tjĂĄk. A nĂŠgy energetikai blokk teljes felĂşjĂ­tĂĄsĂĄnak konkrĂŠt terveit az ĂŠv vĂŠgĂŠĂŠig kĂŠszĂ­tik el, s a jĂśvő ĂŠv elejĂŠn – vĂĄrhatĂłan januĂĄrban a CEZ menedzsmentje elĂŠ kerĂźlnek jĂłvĂĄhagyĂĄsra. A CEZ azutĂĄn februĂĄrban szeretnĂŠ hivatalosan is az ĂĄllami atombiztonsĂĄgi hivatal elĂŠ terjeszteni a Dukovany atomerőmű felĂşjĂ­tĂĄsĂĄnak az egedĂŠlyezĂŠsĂŠről szĂłlĂł kĂŠrelmĂŠt. A prĂĄgai lapok szerint szinte biztos, hogy ezt az engedĂŠlyt a kĂŠtharmadrĂŠszt ĂĄllami tulajdonban lĂŠvő cseh energetikai ĂłriĂĄscĂŠg meg fogja kapni.

A CEZ tulajdonĂĄban kĂŠt atomerőmű van: a rĂŠgebbi Dukovany, valamint az ezredfordulĂł utĂĄn Ăźzembe helyetett TemelĂ­n. A CEZ tervei szerint Dukovanyt teljes mĂŠrtĂŠkben felĂşjĂ­tjĂĄk, mĂ­g TemelĂ­nben a kĂŠt meglĂŠvő energiablokkot szeretnĂŠk nĂŠgyre bővĂ­teni. A bővĂ­tĂŠsi terveket azonban jelenleg az ĂŠrvĂŠnyes kormĂĄnyprogram gĂĄtolja. A koalĂ­ciĂłs ZĂśldek PĂĄrtjĂĄnak nyomĂĄsĂĄra ugyanis bekerĂźlt a kormĂĄnyprogramba, hogy 2010-ig CsehorszĂĄg nem bővĂ­ti atomenergetikai kapacitĂĄsait. A zĂśldeken kĂ­vĂźl minden politikai pĂĄrt azonban a bővĂ­tĂŠs hĂ­ve. Mirek TopolĂĄnek kormĂĄnyfő szerint a kĂśzeljĂśvőben a zĂśldeknek is el fog kelleni fogadniuk ezt az ĂĄllĂĄspontot, akĂĄr akarjĂĄk, akĂĄr nem. CsehorszĂĄg a jĂśvőben energetikai problĂŠmĂĄkkal fog szembenĂŠzni. Ezek megoldĂĄsĂĄnak leghatĂŠkonyabb mĂłdja az atomenergia fejlesztĂŠse – szĂśgezte le a miniszterelnĂśk.

Â