close
Adókkal küzdene az ENSZ a klímaváltozás ellen
Egyéb - Emisszió - Szén

Adókkal küzdene az ENSZ a klímaváltozás ellen

A szĂŠnkibocsĂĄtĂĄs megadĂłztatĂĄsĂĄval elĂŠrhetĂľ lenne, hogy a fejlĂľdĂľ orszĂĄgok elegendĂľ tĂľkĂŠhez jussanak ahhoz, hogy csĂśkkentsĂŠk a sajĂĄt ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzkibocsĂĄtĂĄsukat – erre a kĂśvetkeztetĂŠsre jutottak az ENSZ szakĂŠrtĂľi. Mint ismeretes, a tavaly elfogadott KoppenhĂĄgai EgyezmĂŠny ĂŠrtelmĂŠben a
fejlĂľdĂľ orszĂĄgok mintegy 100 milliĂĄrd dollĂĄr tĂĄmogatĂĄsra szĂĄmĂ­tatnak a
globĂĄlis felmelegedĂŠs elleni harcban. Az Ăśsszeg maradĂŠkĂĄt a fosszilis
tĂźzelĂľanyagok tĂĄmogatĂĄsainak megnyirbĂĄlĂĄsĂĄval ĂŠs a szĂŠnszĂĄllĂ­tĂĄs
megadĂłztatĂĄsĂĄval lehetne elĂľteremteni.

A szĂŠn ĂĄrĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠvel – akĂĄr adĂłkon, akĂĄr emissziĂłs kvĂłtĂĄkon keresztĂźl – mintegy 38 milliĂĄrd dollĂĄr tĂĄmogatĂĄst kaphatnĂĄnak 2020-ig a fejlĂľdĂľ orszĂĄgok, hogy csĂśkkentsĂŠk a levegĂľbe kerĂźlĂľ ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok mennyisĂŠgĂŠt – derĂźlt ki annak a megbeszĂŠlĂŠsnek a sorĂĄn, melyet az ENSZ hĂ­vott Ăśssze a tĂŠmĂĄban. Az ĂźlĂŠsen rĂŠszt vett tĂśbbek kĂśzt Soros GyĂśrgy; Larry Summers, Barack Obama amerikai elnĂśk pĂŠnzĂźgyi tanĂĄcsadĂłja ĂŠs Lord Nicholas Stern, a VilĂĄgbank korĂĄbbi vezetĂľ kĂśzgazdĂĄsza is.

A megbeszĂŠlĂŠs rĂŠsztvevĂľi siettek leszĂśgezni, hogy a megbeszĂŠlĂŠs inkĂĄbb csak elemzĂŠs volt, az ott elhangzottak pedig csak Ăśtletek, melyeket ĂŠrdemes a vilĂĄg kormĂĄnyainak megfontolni. FelmerĂźlt az ĂŠrtĂŠkesĂ­tett szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄsi kvĂłtĂĄk ĂĄrĂĄnak tovĂĄbbĂ­tĂĄsa a fejlĂľdĂľ orszĂĄgokba, a fosszilis anyagokkal mĂťkĂśdĂľ erĂľmĂťvekben termelt villamos ĂĄram megadĂłztatĂĄsa ĂŠs a nagy fejlesztĂŠsi bankok alacsony szĂŠnfelhasznĂĄlĂĄsĂş projektekbe valĂł bevonĂĄsa is.

Â