close
Adókedvezményt szorgalmaz az IPENERG
Áram - Egyéb - Gáz - Megújuló

Adókedvezményt szorgalmaz az IPENERG

Módosítaná az energiadót az IPENERG – hangzott el a szervezet csütörtöki sajtóbeszélgetésén Budapesten. A szervezet törvénymódosítási javaslata szerint a kormányzat adókedvezményekkel ösztönözhetné az energiahatékonysági beruházásokat.

Évente mintegy 14-18 milliárd forintra tehető az energiaadóból származó költségvetési bevétel, az Ipari Energiafogyasztók Érdekvédelmi Egyesülete (IPENERG) szerint  arányaiban nem magas teher az energiaadó. A szervezet szerint azonban egy jelentős adókedvezmény biztosítása komoly motivációs erő lehetne a megújuló energiaforrásokra való átállásra, illetve az energiahatékonysági beruházásokra. Így részben a beruházások is megugorhatnának a szektorban, részben az ország által felhasznált energia mennyisége is csökkenhetne, az IPENERG által készített hatástanulmány szerint a nem lakossági fogyasztók körében akár öt százalékkal.

“Az energiahatékonyság fejlesztésének egyik komoly lehetőségének látjuk az energiaadó csökkentésének lehetőségét. Az Európai Unió hatályos irányelve szerint az adóterhet az adóalany elsősorban a végső fogyasztóra hárítja át és elősegíti a környezettudatos gondolkodást. Ezzel szemben a valós törvény ugyan megfelel az irányelvnek, nem terheli a végső felhasználót (lakossági fogyasztót) viszont csekély teret hagy a visszaigénylésre és csak csekély mértékben számol megújuló energiaforrásokkal. Az IPENERG által kidolgozott javaslat több új elemet vinne az adóügyi szabályozásba: lehessen adókedvezményt kérni az energiatudatos felhasználóra és az energiahatékony felhasználóra” – mondta Somogyi István Zsolt, az szervezet munkatársa.

Az energiatudatos felhasználó az IPENERG szerint vállalást tenne, hogy egy éves felkészülési idő után energiahatékony felhasználóvá válik, amelynek egy öt éves kedvezményes időtartamban kellene számszerűen kimutathatóan csökkentenie felhasználását. Ennek a javaslatnak a szerves része egy auditfolyamat, amelynek folyományaként elkészülő tanúsítvány feltétlenül szükséges lenne az adókedvezmény igénybevételéhez.

Az energiatudatos felhasználó kedvezménye 20 százalékos lenne egy évre, amely további egy évre meghosszabbítható lenne. Az energiahatékony felhasználó esetén 50 százalékos adókedvezmény járna öt évre. A megtakarítás a nem lakossági energiafogyasztás terén mintegy 5 százalékot tenne ki. Az IPENERG számítása szerint ez a kedvezmény nem jelentene nagy költségvetési terhet. A szervezet tervezetét el is jutatta az NGM felé.