close
ABB gyorstöltők a CEZ e-mobilitás programjához
E-mobilitás - Egyéb

ABB gyorstöltők a CEZ e-mobilitás programjához

Az ABB nyerte azt a pályázatot, amelyet az országos Elektromobilitás projekt keretében a ČEZ (Cseh Elektromos Művek) írt ki Csehországban telepítendő, elektromos autók töltésére szolgáló nyilvános gyorstöltő állomások szállítására. A ČEZ ezzel a beruházással rövid időn belül megduplázhatja az ország területén a berendezések számát. A hazánkban villámtöltő néven is ismert ABB gyorstöltőkkel nem egészen fél óra alatt 80%-os töltöttségi szintre hozható egy elektromos autók akkumulátora – tudatta közleményében az ABB.

A nyilvános gyorstöltő állomások egy részét még ez év közepén telepítik, ami jelentősen javítja az elektromos autózás feltételeit Csehországban. A ČEZ Elektromobilitás projekt hat évre szóló szerződést kötött az ABB Česká Republika-val, melynek keretében a cég szállítja és szervizeli a legnagyobb hazai üzemeltető töltési infrastruktúra hálózatának gyorstöltő állomásait.

„Reméljük, hogy az ABB segítségével hamarosan megduplázzuk a jelenlegi gyorstöltőállomás-hálózat területi lefedettségét Csehországban, és egyben jelentősen növeljük töltési infrastruktúránk megbízhatóságát“ – mondta Tomáš Chmelík, a ČEZ Tiszta Technológia Osztályának menedzsere. A ČEZ Elektromobilitás projekt a Cseh Köztársaságban jelenleg 57 nyilvános töltőállomást üzemeltet, amelyből 10 gyorstöltő.

Az elektromobilitás trendi
Csehországban eddig több mint ezer elektromos autót vettek nyilvántartásba, ezekből körülbelül negyven a ČEZ Elektromobilitás projekthez kapcsolódik. A ČEZ Elektromobilitás projekt országos szinten 50 partnerrel működik együtt, melyek között találhatók autógyárak, kereskedelmi társaságok, minisztériumok, önkormányzatok, bevásárlóközpontok, de más intézmények, például két cseh nemzeti park is.

„Az elektromos töltési infrastruktúra szegmens globális vezető vállalataként nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a cseh e-mobilitás meghatározó projektjének beszállítói lehetünk. Az ABB legmodernebb töltési rendszere rugalmasan reagál az e-mobilitás területének már létező és potenciálisan felmerülő követelményeire. Szeretném kihangsúlyozni a megelőző karbantartás területét, ahol az ABB intelligens előrejelzési technológia egyedülálló megoldásának köszönhetően prognosztizálja a hálózaton belüli váratlan eseményeket, és ezzel védi a töltőegységeket az esetleges meghibásodással szemben“ – mondta Tanja Vainio, az ABB Česká Republika ügyvezetője.

A gyorstöltő állomás DC csatlakozókkal, CHAdeMO és CCS töltési szabványokkal van ellátva, melyek akár 50 kW teljesítményű töltési teljesítményre képesek. Rendelkezésre áll továbbá AC töltés is standard csatlakozóval, mely max. 22 kW teljesítményű töltési folyamatot tesz lehetővé. A felhasználó a töltésnél egyedülálló átalányfizetésen alapuló ID kártya segítségével azonosítja magát. A hagyományos töltőhálózat használatának havi átalánydíja 150 cseh korona, az év második felétől ez a díj a gyorstöltő állomásokra is vonatkozik majd.