close
A világ legforróbb geotermális kútját fúrja a Statoil Izlandon
Egyéb - Megújuló

A világ legforróbb geotermális kútját fúrja a Statoil Izlandon

A Statoil és partnerei megkezték a világ legforróbb geotermális kútjának fúrását Izlandon. Első lépésként egy már meglévő geotermális kutat mélyítenek öt kilométer mélységigi, ahonnan 4-500 Celsius fokos gőzt lehet a felszínre hozni, és gőzturbinákban áramtermelésre használni.

A norvég olajipari társaság a közelmúltban egyre inkább a megújuló források fejlesztése felé fordult, az E.ON partnereként például szélerőművek éíptésében is részt vesz. Az izlandi geotermális projekt mellett azért döntöttek, mert Izland világelső a geotermális energiahasznosításban, a Statoil pedig komoly fúrási tapasztalatokat hoz az olaj- és gáziparból.

A ozlandi mélyfúrás várhatóan az év végéig elkészül, azután két és fél éves tesztidőszak következik, amikor meghatározzák majd a kút valóságos kapacitgását, felmérik a kút működésének számos paraméterét és meghatározzák az áramtermelési kapacitzás nagyságát. A fejlesztés további lépéseiről ezután döntenek majd.

A geotermális energia, a megújulók egy egészen speciális fajtája, komoly fejlesztési lehetőségeket rejt magában, de a Földnek csak bizonyos térségeiben lehet alkalams a fosszilis energiaforrások leváltására.