close
A vártnál jobban visszaesett az amerikai olajtartalék
Egyéb - Olaj

A vártnál jobban visszaesett az amerikai olajtartalék

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten elsősorban az import visszaesésére, miközben a szakértők által várt emelkedés helyett csökkent a benzin- és a feldolgozott olajtermék-tartalék – az amerikai kormányzat energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) szerdai közlése szerint.

Az olajtartalék 475 ezer hordóval csökkent a szeptember 24-én záródott héten, ami meghaladta az elemzői várakozásokban szerepelt 300 ezer hordó mérséklődést.

A múlt héten a feldolgozott olajtermék-tartalék meglepetésre 1,27 millió hordóval esett, míg a szakértők 400 ezer hordó bővülésre számítottak.  A benzintartalék 3,47 millió hordóval csökkent a szakértők által várt 500 ezer hordó növekedés helyett.

Mintegy 30 perccel az adatismertetés után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 15 cent emelkedéssel 78,86 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 13 centtel csökkenéssel 76,05 dolláron volt. A heti adat közlése előtt a Brent 35 cent, a WTI 54 cent veszteségen állt.

Egy héttel korábban az olajtartalék 0,9 millió hordóval nőtt, a benzintartalék 1,6 millió hordóval bővült, a feldolgozott olajtermék-tartalék 0,3 millió hordóval emelkedett.