close
A vártnál jobban nőtt az amerikai olajtartalék
Egyéb - Olaj

A vártnál jobban nőtt az amerikai olajtartalék

A vĂĄrakozĂĄsoknĂĄl lĂŠnyegesebben nagyobb mĂŠrtĂŠkben nőtt az amerikai olajtartalĂŠk, mikĂśzben a becsĂźltet jĂłval meghaladĂłan csĂśkkent a benzintartalĂŠk a mĂşlt hĂŠten – az amerikai kormĂĄnyzat energiaĂźgyi tĂĄjĂŠkoztatĂł hivatalĂĄnak (EIA) szerdai kĂśzlĂŠse szerint.

Az olajtartalék 5,01 millió hordóval emelkedett az október 22-éig tartó héten, míg az elemzők kisebb, 1,1 millió hordó bővülést vártak. Eközben a benzintartalék 4,39 millió hordóval esett, az elemzői várakozásokban szerepelt 0,2 millió hordó növekedés helyett.

A feldolgozott olajtermékek készletállománya a várt 1,5 millió hordó csökkenésnél valamivel nagyobb mértékben, 1,6 millió hordóval esett. 
Mintegy 10 perccel az adatok ismertetése után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,15 dollár csökkenéssel 82,51 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára hordónként 1,25 dollárral 81,30 dollárra gyengült. A heti adat közlése előtt a Brent vesztesége 1,57 dollár volt, a WTI 1,75 dollár mínuszban állt.

Egy héttel korábban az olajtartalék 0,7 millió hordóval nőtt, a benzintartalék 1,2 millió hordóval emelkedett, a feldolgozott olajtermék-tartalék 2,2 millió hordóval esett.