close
A Thorium Power vezetője több milliárdos üzletet lát Indiában
Atom - Blog - Egyéb

A Thorium Power vezetője több milliárdos üzletet lát Indiában

Az amerikai kĂśzpontĂş, tĂłrium alapĂş Ăźzemanyag fejlesztĂŠsĂŠvel foglalkozĂł Thorium Power vezetője kijelentette, az indiai kereskedelmi atomerőművek piaca 150 milliĂĄrd dollĂĄr nagysĂĄgrendű.

Seth Grae, a Thorium Power elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja egy interjĂşban elmondta, “komoly pĂĄrbeszĂŠdet folytatunk a kormĂĄny ĂŠs a privĂĄt szfĂŠra szĂĄmos kĂŠpviselőjĂŠvel, ĂŠs nĂśvekvő ĂŠrdeklődĂŠst tapasztalunk az atomenergia bĂŠkĂŠs cĂŠlĂş felhasznĂĄlĂĄsĂĄval kapcsolatban”. Grae kijelentette, vĂĄllalata kapcsolatot keresett India ĂĄllami ĂŠs magĂĄnszektorĂĄval. “HatĂĄrozott elmozdulĂĄs tapasztalhatĂł a tĂłriumos Ăźzemanyag felĂŠ.

India mindig is ĂŠlenjĂĄrt a tudomĂĄnyos-technolĂłgiai fejlesztĂŠsben, ĂŠs az indiai szakĂŠrtők tisztĂĄban vannak a tĂłrium felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak előnyeivel a nukleĂĄris fűtőelemciklusban.” 2008 ĂĄprilisĂĄban az indiai Bhaba KutatĂłintĂŠzet bejelentette, az ott fejlesztett alacsony teljesĂ­tmĂŠnyű kĂ­sĂŠrleti reaktor – Ăşgynevezett kritikus rendszer – elĂŠrte a kritikussĂĄgot.

A kritikus rendszer fő cĂŠlja az Ăźzemanyag-konfigurĂĄciĂłk tesztelĂŠse India első, 300 MW teljesĂ­tmĂŠnyű tovĂĄbbfejlesztett nehĂŠzvizes reaktorĂĄhoz, melyben a megtermelt energia kĂŠtharmada tĂłrium-alapĂş ĂźzemanyagbĂłl szĂĄrmazik majd. India 500 MW teljesĂ­tmĂŠnyű gyors tenyĂŠsztő reaktorĂĄban urĂĄn-plutĂłnium-oxid Ăźzemanyagot hasznĂĄlnak majd ĂŠs egy tĂłrium kĂśpeny is lesz benne hasadĂłkĂŠpes U-233 tenyĂŠsztĂŠsĂŠre. A Kalpakkamban ĂŠpĂźlő reaktor a tervek szerint 2010-ben lesz előszĂśr kritikus, ĂŠs 2011-ben kezdi meg kereskedelmi Ăźzemet.