close
A tengeri szélerőhasznosítás mellett lobbiznak nagy energiacégek Brüsszelben
Egyéb - Megújuló

A tengeri szélerőhasznosítás mellett lobbiznak nagy energiacégek Brüsszelben

Tíz éven belül ugyanolyan olcsó lehet a tengeri szélenergiahasznosítás, vagyis az offshore áramtermelés, mint a gáz-, vagy szénbázisú. Tizenegy nagy energiaipari társaság közös nyilatkozata alapján számolt be erről a következtetésről a Reuters, megjegyezve, hogy az európai országok kormányainak a mainál kszámíthatóbb és a befektetők számára ösztönzőbb szabályozási környezetet kellene biztosítani a zéró emissziójú energiatermelést illetően a cégek szerint.

Az RWE, az E.ON, a Siemens, valamint a norvég állami tulajdonban álló Statoil, a svéd Wattenfall, és a General Electric közös nyílt levelében azt ígéri, hogy készek 2025-re megawattonként 80 eurónál olcsóbb tengeri szélerőhasznosítási projektekre. Hat másik, a megújuló források fejlesztésében érdekelt társasággal közösen arra hívták fel az EU szaktárcáinak vezetőit, hogy teremtsenek azonos versenyfeltételeket a tengeri szélenergiatermelés számára.

Igaz ugyan, hogy a tengeri szélerőhasznosítás 2015-ben rekordot döntött Európában, ezzel együtt is kérdésesnek tartják a kormányok elkötelezettségét.

A szélenergiatermelés ma közel 10 százalékát adja az EU áramigényének. A Reuters beszámolójában emlékeztet, hogy a 28 tagország tavaly októberben elkötelezte magát, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, az 1990-es szinthez képest, és a 2020-ig vállalt 20 százalékról, 27 százalékra növelik a megújulók arányát, közösségi átlagban.