close
A TAP az erős beruházói miatt nyerhet
Blog - Egyéb - Gáz

A TAP az erős beruházói miatt nyerhet

Megfigyelők szerint a déli gázfolyosó kiépítéséért folytatott küzedelemben végül a TAP lesz a győztes, annak ellenére, hogy még nem ért el államközi megállapodásokat. Azerbajdzsán fő indoka az lehet a TAP-konzorcium mellett, hogy beruházói pénzügyileg stabil vállalatok, míg a konkurens ITGI Görögország és Olaszország részvételével épülne.

Minden jel arra utal, hogy Azerbajdzsán a TAP (Trans-Adriatic Pipeline) gázvezetéket bízza meg a Sah Deniz mező gázának Európába szállításával, írja a Natural Gas Europe online lap. A déli gázfolyosó kiépítéséért folytatott küzdelem végeredményéről e negyedév végéig dönt Baku. A TAP konzorcium biztos abban, hogy Azerbajdzsán mellettük döntött, mivel a benyújtott pályázat minden kritériumnak megfelel. A projekt találkozik a kiírt tender pénzügyi, technikai, üzemeltethetőségi és megvalósítahatósági elvárásaival, hangsúlyozza a vezetőség.

A konkurens ITGI, aminek az európai szakasza Görögországból érkezve Olaszországban érne véget a reménybeli beruházók szerint jobb megoldás lenne, azonban megfigyelők szerint nem véletlen, hogy a hatalmas gondokkal küszködő Görögország részvételével benyújtott pályázatot nem preferálja Azerbajdzsán. Ilyen bizonytalan financiális pont nem vehet részt egy ekkora méretű projektben, ráadásul Olaszország gazdasága sem kifejezetten stabil a jelenlegi mutatók szerint. Ellenpontként, a TAP beruházói Európa leghitelképesebb norvég, svájci és német vállalatai, ráadásul a projektet saját erőből finanszírozná, az EU segítsége nélkül.

Az ITGI egyik partnere, az Edison SpA a napokban viszont megjegyezte, társaságuk már elért olyan államközi megegyezéseket, amelyekhez hasonlóakkal a TAP még mindig csak próbálkozik. Azzal párhuzamosan, hogy Görögország kiáll az ITGI mellett, gázellátója, a DEPA a hírek szerint fontolgatja, hogy 15 százalék erejéig bevásárolja magát a TAP-ba.