close
A Tanappal együtt szállíthat gázt a Nabucco
Blog - Egyéb - Gáz

A Tanappal együtt szállíthat gázt a Nabucco

A Nabucco földgázvezetéknek egy rövidebb változata, az úgynevezett Nabucco West épülhet meg, amely a tervezett török transz-anatóliai gázvezetékkel (Tanap) együtt szállíthat majd földgázt a Kaszpi-tenger térségéből az Európai Unióba.

A  Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy túl drága lenne a több mint 3 ezer kilométer hosszú vezeték megépítése, számítások szerint a beruházás 8 milliárd eurót emészthet fel, miközben a költségek akár magasabbra is emelkedhetnek. A projektre létrehozott konzorcium ezért most egy rövidebb változat, a Nabucco West megvalósíthatóságát vizsgálja. Ezt kedden az osztrák OMV is megerősítette.

A FAZ szerint a Törökország nyugati határától – a török-bolgár határtól – Ausztriáig húzódó Nabucco West a szintén még csak megépíteni tervezett Tanap török gázvezetékkel közösen szállíthat gázt a Kaszpi-térségből. A lap idézte az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Günter Oettinger szóvivőjét, aki kifejtette: a brüsszeli bizottság számára fontos, hogy az unió egy új gázvezeték révén hozzáférést szerezzen a Kaszpi-térség földgázkészletéhez, a projekt konkrét megvalósulási formája pedig kevésbé lényeges kérdés. A Mol Nyrt. esetleges kiszállása a projektből nem feltétlenül negatív fejlemény, ha sikerül találni egy újabb, tőkeerős partnert – tette hozzá.

A FAZ szerint a Bayerngas bajorországi gázszolgáltató társaság léphet be a konzorciumba, amiről már tavaly óta folynak tárgyalások. Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy a Mol szerinte kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. A Mol a kormányfő kijelentésére reagálva közölte, hogy a Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. Hangsúlyozták: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.