close
A Roszatom is pályázhat a finn atomerőmű építésére
Atom - Egyéb

A Roszatom is pályázhat a finn atomerőmű építésére

A finn Fennovoima szolgáltató bejelentette: az orosz állami nukleáris vállalatot, a Roszatomot is meghívták a Finnország északi részére, a Pyhajoki telephelyre tervezett Hanhikivi-1 reaktorral kapcsolatos tárgyalásokra. A Roszatommal azonnal megkezdődnek a tárgyalások.

A cég közölte: a Fennovoima érdeklődik a Roszatom 1200 MW-os nyomottvizes AES-2006 típusa iránt. Ha ezt választják, a típust úgy módosítják, hogy az megfeleljen a legújabb finn biztonsági előírásoknak is. A Fennovoima a Toshiba vállalattal is tárgyal a cég 1600 MW-os továbbfejlesztett forralóvizes reaktoráról (Advanced Boiling Water Reactor – EU-ABWR), ezek a tárgyalások idén februárban kezdődtek – írta a NucNet.

A Fennovoima februárban úgy nyilatkozott, hogy a Toshibát választották a Hanhikivi-1 építésével kapcsolatos tárgyalásokon való részvételre, de nyitva hagyják annak lehetőségét, hogy más pályázót válasszanak, ha kisebb blokk építését határoznák el. A Toshibát a rivális jelölt Arevával szemben választották beszállítónak, amely szintén 1600 MW-os, de nyomottvizes reaktorral, az EPR-rel (Európai Nyomottvizes Reaktor) pályázott.

A Fennovoima akkor úgy nyilatkozott, megfontolja inkább közepes méretű reaktor építését is, ehhez a Toshibát, az Arevát és az orosz állami Roszatom vállalatot nevezték meg lehetséges beszállítóként. A cég akkor kezdett más opciókat is mérlegelni, amikor legnagyobb részvényese, a német E.On szolgáltató tavaly kiszállt a projektből.