close
A Rosneft is beszállna a kínai földgázexportba
Egyéb - Gáz

A Rosneft is beszállna a kínai földgázexportba

A Rosneft is beszállna a kínai gázexportba, erről Eduard Hudajnatov, a Rosneft nemrég kinevezett vezérigazgatója tárgyalni szándékozik Gazpromos kollégájával, Alekszej Millerrel. A Rosneft, Oroszország legnagyobb kőolaj-kitermelője az év végén kezdi meg az olajszállítást Kínának a héten, az orosz államfő jelenlétében megnyitott vezetéken. A Gazprom és a Rosneft vezetői is ott voltak Dmitrij Medvegyev kíséretében. 


Hudajnatov Medvegyev útjának kamcsatkai megállóján újságírók előtt elmondta: a Rosneft nagy gázkitermelési lehetőségekkel rendelkezik, és természetesen szeretne a Gazprommal együtt kilépni a kínai piacra, de az üzemeltető a Gazprom lesz. 

Az orosz-kínai gåzszållítåsi megållapodåsok minden rÊszletÊt kidolgoztåk mår, csak az årban nem tudtak mÊg megegyezni a felek, amint arról koråbban beszåmoltunk, orosz lapÊrtesßlsre hivatkozva. Kína ugyanis olcsón, ezer kÜbmÊterenkÊnt 145 dollåros åron våsårol cseppfolyósított gåzt Ausztråliåból Ês Katarból, s az orosz gåzÊrt is csak 200 dollår alatti årat akar fizetni, mikÜzben a Gazprom Európåban 300 dollår kÜrßli årat kap Êrte. A Gazpromnak az orosz jogszabålyok ÊrtelmÊben monopóliuma van az exportra. 

A Rosneft rendelkezik olyan kőolaj- és gázkondenzátum lelőhellyel Kelet-Szibériában, ahonnan exportálhatna gázt Kínába. A júniusi próbafúrások során olajra bukkantak a Jurumcsenko-Tohomszkoje mezőn. A kitermelés 2013-ra tervezett megkezdése azonban elhúzódhat, részben mert a Rosneft tisztán akar látni bizonyos adókérdésekben. 

A Rossneft idén 550 ezer tonna kőolajat adott el Kínának, s jövőre az új vezetéken 15 millió tonnát szállít majd. Ez mindössze fele annak a mennyiségnek, amit Kína vásárolni szeretne, de a vezeték átadásakor elhangzott, hogy a mennyiség növelhető, de az olajat előbb meg kell találni majd kitermelni, vagyis csak évek múlva. Hudajnatov elmondása szerint azonban a 30 millió köbméter is csak a töredéke a kínai igénynek.