close
A palaolaj veri a hagyományos kitermelést
Egyéb - Olaj

A palaolaj veri a hagyományos kitermelést

Az amerikai palaolajtermelés sokkal kevésbbé tűnik sérülékenynek a hagyományos mélytengeri fúrásoknál a Wood Mackenzie elemzése szerint. Az opilprice.com beszámolója szerint a nem hagyományos olajkitermelőknél az olajárak csökkenése a termelési költségek megnyirbálását eredményezte a versenyképességük fenntartása érdekében.

A Wood Mackenzie elemzése rámutat, hogy az iparág csaknem 40 százalékos árcsökkenést menedzselt az elmúlt mnásfél évben. A leginkább a szervízcégek sínlyették meg az alkalmazkodást – jegyzik meg az elemzők, ugyanakkor a nem hagyományos kitermelés produktivitását, hatékonyságát is javították az alkalmazkodás jegyében, és rendkívül gondosan választották ki az újabb fúrások helyszínét.

A hagyományos kitermelők nem voltak ilyen eredméynesek a költségcsökkentésben a Wood Mackenzie elemzői szerint, mindössze 10-12 százalékkal tudták költségeiket lefaragni, aminek reedméyneként számos nagy hagypmányos project 60 dolláros olajár alatt egyszerűen gazdaságtalan.

MIndezek eredméyneként sommásan megállapítható, hogy az amerikai palaolajtermelés ma versenyképesebb, mint az északi-tengeri, vagy nyugat-afrikai mélytengeri kutak működtetése.

A Wood Mackenzienél úgy látják, a 60 dollár alatti szinten a palaolajtermelés 60, a hagyopmányos mélytengeri termelésnek viszont mindössze 20 százaléka versenyképes. Ez azt jeélenti, hogy számos nagy kutatás termelési program esetében mostanában végső döntést kell hozniuk a befektetőknek. A hagyományos kitermelés markáns alkalmazkodása azonban hosszabb távon kínálati szűkületet és az olajáringa átlendülését eredmnéynezheti.