close
A nyáron talán nem drágul az olaj
Blog - Egyéb - Olaj

A nyáron talán nem drágul az olaj

Ma reggel kissé megnyugodtak az olajárak, bár ez a vevői oldalnak nem túl nagy megkönnyebbülés, hiszen a brent minőség hordónkénti ára az idén már 16 százalékkal nőtt.

A dél-szudáni olajtermelés várható újraindulásának a híre még azt a piaci aggodalmat is ellensúlyozta, hogy az Irán elleni nyugati szankciók miatt jó eséllyel újból erősen esni fog a perzsa állami olajkivitele, s hogy a jemeni és a szíriai export is megcsappant. A hétfői nyitáskor így 125 dollár alá esett a brent hordónkénti ára a Londoni Olajtőzsdén (IPE). Igaz, mutat rá a Reuters, a közel-keleti olajeladások előbb felsorolt csökkenése miatt az év eleje óta 16 százalékkal drágult a brent.

Dél-Szudán szombaton jelentette be, hogy olajexportja a reményei szerint 1-2 hónapon belül újraindul. Előtte, (tehát pénteken) viszont megugrottak az árak a jelentős iráni kivitel-visszafogás hírére, 68 centre csökkentve az elmúlt hét veszteségeit. A szankciót, mint ismert, azért indították az USA vezetésével a nyugati országok, hogy Iránt rábírják nukleáris programjának leállítására.

A brent a hétfői nyitáskor 29 centtel 124,84 dollárra esett, s nem csak az elmúlt, hanem az azt megelőző héten is gyengült. Az amerikai könnyűolaj ára 20 centtel 106,57 dollárra gyengült. „A geopolitikai kockázat túlzottan is beleépült az olajárakba, miközben a kereslet alacsony, a készletek pedig nőnek” – magyarázza Tony Nunan, a tokiói Mitsubishi kockázatelemzője. Várakozásai szerint az olaj ára az előttünk álló 1-2 hónapban lefelé fog tartani, mindazonáltal a legtöbb befektető bizonytalan a közép- és hosszú távú kilátásokat illetően, vagyis most nehéz eladni.

Pénzpiaci elemzők csökkentették az amerikai nyersolaj határidős és azonnali piaci árkilátásait a március 20-án indult héten az amerikai Határidős Árutőzsde Bizottság pénteki közlése alapján. Ebben a hónapban az iráni olajkivitel naponta mintegy 300 ezer hordóval eshet, ami 14 százalékos, vagyis számottevő csökkenés a Petrologistics ipari elemző és olajtársaság előrejelzése szerint. Ha viszont újraindul Dél-Szudán olajtermelése, akkor a két ország együtt jelenleg napi 50 ezer hordós exportja napi 350 ezer hordóra nőhet. „Ez már nem kevés, Ázsia pedig nagyon várja az olajat” – mondta Nunan, hozzátéve, hogy a kínálat bővülése féken tarthatja a nyáron az olajárakat. Múlt hétfőn azt mondta Barack Obama amerikai elnök, hogy folytatni kívánja a stratégiai fegyverek leszereléséről folyó egyeztetéseket Oroszországgal, szélesebb nukleáris lefegyverzési programja részeként, még akkor is, ha aggódik amiatt, hogy Észak-Korea és Irán ellenáll a nyugati terveknek.