close
A nyáron orosz-amerikai energiaügyi megállapodás várható
Egyéb - Olaj

A nyáron orosz-amerikai energiaügyi megállapodás várható

Bush elnök Oroszországba érkezése előtti órákban kereskedelmi minisztere, Don Evans egy orosz-amerikai űrkutatási és energiaipari együttműködés alapjaiat tartalmazó dokumentumot állított össze – jelenti az AP. Bush amerikai és Putyin orosz elnök ma kezdődő megbeszélései témái között fő helyet kap egy nyáron aláírandó energiaipari együttműködés, mely megnyitja az utat afelé, hogy Oroszország beléphessen az USA jelentős olajszállítói közé.

Az összefogás a tavaly szeptemberi terrorcselekmények nyomán vált sürgetőbbé, azóta ugyanis az USA kevésbé bízhat a Közel-Keletről érkező olajszállítmányokban – mutatnak rá elemzők. A közlemény vázlata szerint (amelyet a Reuters idézett) a felek csökkenteni kívánják az olajpiaci bizonytalanságot és növelni a világ energiapiacának előreláthatóságát.

Oroszország ma elhanyagolható mennyiségű nyersolajat és olajterméket ad el az USA-ban, amely a világ második legnagyobb energiafelhasználója, Európa után – közölte German Gref orosz energiaügyi miniszter, miután részt vett egy aláírási ünnepségen az amerikai ExxonMobil és az Amuri Hajóépítő társaság között. (Eszerint az utóbbi 140 millió dolloárból egy partmenti platformot épít megrendelőjének.)


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.