close
A Nabuccóba szánt gáz ügyében még nem mondták ki a végső szót
Egyéb - Gáz

A Nabuccóba szánt gáz ügyében még nem mondták ki a végső szót

AzerbajdzsĂĄn mĂŠg nem mondta ki a vĂŠgső szĂłt a Nabucco vezetĂŠkbe szĂĄnt fĂśldgĂĄz ĂźgyĂŠben, ĂĄm ha az EurĂłpai UniĂł tĂĄmogatja a projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt ĂŠs biztosĂ­tja a finanszĂ­rozĂĄsi forrĂĄsokat, akkor pozitĂ­van fog viszonyulni a kĂŠrdĂŠshez – mondta Vilayat Guliyev, a kaukĂĄzusi orszĂĄg nagykĂśvete.

AzerbajdzsĂĄnban – jĂşniusi hĂ­rek szerint – ősszel hozhatnak a vezetĂŠk sorsĂĄt is befolyĂĄsolĂł dĂśntĂŠst gĂĄzĂźgyben, az azeri ĂĄllami olajcĂŠg hĂĄrom konzorciumot hĂ­vott meg, hogy oktĂłber 1-ig ajĂĄnlatot adjanak a gĂĄzkinyerĂŠsre ĂŠs a gĂĄz tovĂĄbbszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra. A Nabucco mellett az ITGI ĂŠs a TAP-projekt versenyez az azeri Sah-Deniz-II gĂĄzmező kapacitĂĄsaiĂŠrt.

A nagykĂśvet Ăşgy fogalmazott, hogy a Nabucco projekt sorsa nem csak AzerbajdzsĂĄntĂłl fĂźgg, amely egyebek kĂśzĂśtt GĂśrĂśgorszĂĄgnak ĂŠs OlaszorszĂĄgnak is szĂĄllĂ­t gĂĄzt. EmlĂŠkeztetett arra, hogy megĂĄllapodĂĄs szĂźletett az AzerbajdzsĂĄn-GrĂşzia-RomĂĄnia gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł rendszer (AGRI) lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl is.Elmondta, hogy orszĂĄgĂĄban a kĂśzelmĂşltban Ăşjabb gĂĄzlelőhelyet tĂĄrtak fel, de az azeri gĂĄz valĂłszĂ­nűleg mĂŠg Ă­gy sem elegendő ahhoz, hogy megtĂśltse a gĂĄzvezetĂŠkeket, ehhez a tĂŠrsĂŠgbeli ĂĄllamok kĂŠszleteire is szĂźksĂŠg van. A Nabucco kapcsĂĄn azt tanĂĄcsolta, hogy az EU konkrĂŠtabban kĂśzelĂ­tse meg a kĂŠrdĂŠst, jusson megĂĄllapodĂĄsra TĂźrkmenisztĂĄnnal ĂŠs ÜzbegisztĂĄnnal, ezenkĂ­vĂźl talĂĄlja meg a kĂśzĂśs hangot IrĂĄnnal.

Â