close
A Mol is a szíriai olajembargó vesztese lett
Egyéb - Olaj

A Mol is a szíriai olajembargó vesztese lett

Ahogyan az vĂĄrhatĂł volt, az EurĂłpai UniĂł olajembargĂłt rendelt el SzĂ­riĂĄval szemben, hogy nyomĂĄst gyakoroljon a rendszervĂĄltoztatĂĄst sĂźrgető tĂźntetők ellen erőszakkal fellĂŠpő BassĂĄr el-Aszad elnĂśk rezsimjĂŠre – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az EU kĂźlĂźgyminiszterei szombati talĂĄlkozĂłjukon dĂśntĂśttek Ă­gy. Az embargĂłt KĂ­na ĂŠs OroszorszĂĄg ellenzi, mondvĂĄn: az nem vezet sehova. A The Wall Street Journal adatai szerint SzĂ­ria napi 370 ezer hordĂł kőolajat hoz a felszĂ­nre, s ebből ezer hordĂłnyit exportĂĄl, dĂśntően EurĂłpĂĄba. Az orszĂĄg bevĂŠteleinek harmadĂĄt adja az olajipar, amely tĂşlnyomĂłrĂŠszt olyan kĂźlfĂśldi energetikai konszernek kezĂŠben van, mint a francia Total vagy a brit–holland Shell.

MagyarorszĂĄgot is ĂŠrzĂŠkenyen ĂŠrinti az embargĂł, hiszen a Mol leĂĄnyvĂĄllalata, a horvĂĄt INA rĂŠvĂŠn jelentős szĂŠnhidrogĂŠnmezők kitermelĂŠsi jogĂĄval rendelkezik SzĂ­riĂĄban. Az arab orszĂĄg egyre nagyobb szerepet tĂślt be a Mol-csoport ĂŠletĂŠben, innen szĂĄrmazik a nyers szĂŠnhidrogĂŠnek mintegy hat szĂĄzalĂŠka, s a kitermelĂŠst a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠvben meg szeretnĂŠk triplĂĄzni. SzakĂŠrtők szerint a Mol-csoportot kellemetlenĂźl ĂŠrinti ugyan az embargĂł, de a kieső mennyisĂŠg nem olyan volumenű, amit nem lehetne akĂĄr sajĂĄt kitermelĂŠs fokozĂĄsĂĄval, akĂĄr importtal pĂłtolni, s emiatt az energetikai konszern eredmĂŠnyĂŠt sem ronthatja szĂĄmottevően a kiviteli stop –amennyiben az nem hĂşzĂłdik akĂĄr ĂŠvekig.

SzĂ­ria olaja hiĂĄnyozni fog a piacrĂłl – bĂĄr annyira nem, mint LĂ­biĂĄĂŠ –, s ez az ĂĄrakon is ĂŠszrevehető lesz majd. Egyelőre azonban a recessziĂłtĂłl valĂł fĂŠlelem a legfőbb ĂĄralakĂ­tĂł tĂŠnyező. A Portfolio.hu elemzői szerint a hĂŠten ĂĄremelĂŠst hajthat vĂŠgre a Mol az ĂźzemanyagoknĂĄl, mivel a dollĂĄr erősĂśdĂśtt, a termĂŠkĂĄrak pedig emelkedtek a mĂşlt hĂŠten.