close
A MOL ajánlatot tett a gdanski finomítóra
Egyéb - Olaj

A MOL ajánlatot tett a gdanski finomítóra

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt. ezúton megerősíti, hogy 2001. március 12-én egyedül adott be kötelező érvényű ajánlatot a Gdanski Finomító irányító részvénycsomagjának megvásárlására.
A pályázat összhangban áll a társaság regionális stratégiájával.

A MOL Rt. szakmai befektetőként kíván megjelenni a lengyel piacon. Szlovákiai partnerével, a Slovnaft-tal Közép-Európa egyik legkomplexebb és legversenyképesebb finomítói csoportját működteti. (Dunai Finomító 8 millió tonna/év, Bratislavai Finomító 5,5 millió t/év kapacitás.)

A társaság úgy ítéli meg, hogy a MOL-Slovnaft partnerség kibővítésével, és a lengyel partner bekapcsolásával a három nagyvállalat a regionális konszolidáció számottevő ereje lehet.

A MOL Rt. eddig megszerzett szakmai tapasztalataival, a beszerzés, a finomítás és az értékesítés területén elért eredményeivel jelentősen hozzá tud járulni a Rafineria Gdanska S.A. hatékony működtetéséhez és további fejlesztéséhez, valamint ideális partner lehetne a lengyelországi olajipar privatizációs és fejlesztési elképzeléseinek megvalósításában.

A MOL Rt.-t 1991. október 1-én, a magyar olaj- és gázipar legjelentősebb vállalatainak összevonásával alapították.

A MOL Csoport Közép-Kelet Európa vezető integrált olajipari társasága és nettó árbevétele alapján (3,6 Mrd USD 2000-ben) Magyarország legnagyobb ipari cége.
A MOL Csoport legfontosabb célja, hogy folyamatosan növelje a részvényesi értéket úgy, hogy kiaknázza a meglévő és az új üzleti lehetőségeket, dinamikus fejlődést valósítson meg és növelje versenyképességét.

A MOL Rt-ben a Magyar Államnak 25% tulajdonrésze van. A további tulajdonhányadon külföldi és belföldi pénzügyi befektetők és magánszemélyek, önkormányzatok, a MOL munkavállalói és vezetői osztoznak. A befektetők között található 9,2%-kal az OMV, az osztrák olajipari vállalat.

A MOL Rt. alapszabálya értelmében egy befektetői csoport sem rendelkezhet 10%-nál nagyobb szavazati joggal, kivéve a Magyar Államot és a letétkezelőket.

A MOL Rt. részvényeit a budapesti és luxemburgi tőzsdéken jegyzik és londoni SEAQ nemzetközi rendszeren is kereskednek velük. A MOL Rt. részvényeinek tőzsdei kapitalizációja jelenleg közel 1,7 Mrd USD.

A MOL Csoport fő tevékenységei:
kőolaj-, földgáz, és gáztermékek kutatása és termelése
kőolaj – finomítás-, szállítás és tárolás, kőolajtermékek szállítása, tárolása, nagy- és kiskereskedelme
földgáz és gáztermékek behozatala, szállítása, tárolása és nagykereskedelme.

A MOL Rt. az olajtermékek nagy- és kiskereskedelmének belföldi piacán éles versenyben őrizte meg piacvezető pozícióját. A 90-es évek elejétől végrehajtott fejlesztési program eredményeként az egyik legkorszerűbb, környezetbarát töltőállomás-hálózatot építette ki Magyarországon (383 töltőállomás) és a régióban (62 töltőállomás). A MOL Rt. jelenlegi átlagos belföldi nagykereskedelmi piaci részesedése 81%, míg a kiskereskedelemi részesedése mintegy 45%.

A MOL-csoport arra törekszik, hogy a jövőben jelentős szerepet játsszon a regionális konszolidációs folyamatban, és az elmúlt években megszerzett tapasztalatait megossza partnereivel. Ennek első bizonyítéka a 2000-ben aláírt MOL Rt. és a Slovnaft közötti együttműködés, melynek eredményeként a társaság a Slovnaft legnagyobb befektetője lett. A két társaság között létrejött gyümölcsöző kapcsolat igazolja a közép-kelet európai olajipari társaságok együttműködésének létjogosultságát.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.