close
A mi árainkat is vizsgálja Európa
Áram - Blog - Egyéb - Gáz

A mi árainkat is vizsgálja Európa

Most már a magyar árakkal is összehasonlítják az Európai Unió 15 országának villamos energia és földgáz árait a a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kérésére.

Idén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megbízásából a régiónkban lévő 8 országgal, köztük Magyarországgal bővítik az elemzett területek számát. A nemzetközi ár-összehasonlítás májusban indul, az első eredmények novemberre várhatóak, ezt követően havonta figyelhetjük a változásokat a lakossági árak tekintetében.

Az osztrák E-Control felkérésére a finn VaasaETT cég 52. alkalommal végzi el nemzetközi ár-összehasonlítását villamos energia, illetve földgáz tekintetében. Eddig az elemzés Amszterdam, Athén, Berlin, Bécs, Brüsszel, Dublin, Koppenhága, Lisszabon, London, Luxembourg, Madrid, Oslo, Párizs, Róma és Stockholm fővárosokra terjedt ki. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kezdeményezésére idén további nyolc ország fővárosával: Budapesttel, Belgráddal, Bukaresttel, Ljubljanával, Pozsonnyal, Prágával, Varsóval és Zágrábbal bővül a jelentés. A MEKH célja, hogy azonos módszertani alapok szerint gyűjtött, azonos tartalmú és összetételű, nemzetközi végfelhasználói ár-összehasonlítás készüljön.

A májusban kezdődő vizsgálat első eredményei novemberre várhatóak, azt követően azonban a lakossági árakról havonta, a kis-és középvállalkozások által fizetett díjakról negyedévente készül hiteles jelentés nemzetközi összehasonlításban.

A legutóbbi, áprilisi, 15 városra kiterjedő havi elemzés szerint a vizsgált városok közül a legmagasabb lakossági áramár Koppenhágában és Berlinben volt, míg a legalacsonyabb rendre Helsinkiben, Párizsban és Athénban. A lakossági gázár tekintetében a legmagasabb ár – messze kimagaslóan – Stockholmban volt. Legolcsóbban a londoniak, a dubliniak és luxembourgiak jutottak gázhoz.