close
A legmodernebb módszerekkel vizsgálják a paksi bővítés helyszínét
Atom

A legmodernebb módszerekkel vizsgálják a paksi bővítés helyszínét

A paksi telephely alkalmas arra, hogy ott új atomerőművi blokkok épüljenek, ezt igazolta az elmúlt évtizedek legkomplexebb vizsgálata – mondta el Aszódi Attila kedden Pakson sajtótájékoztatón, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal telephely-engedélyezési közmeghallgatása előtt tartottak.

Megállapítottuk, hogy a telephely alkalmas, és meghatároztuk azokat a paramétereket, amelyeket az emberi és természeti eredetű hatások kivédése érdekében tervezésnél figyelembe kell venni – közölte Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitás fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Kitért arra, hogy október legvégén nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalnak azt a részletes, tudományos kontroll mellett készült, független szakértők által is értékelt dokumentációt, amelyben részletesen leírták a telephely jellemzőit.

A kormánybiztos kifejtette, hogy a paksi az ország legjobban megkutatott telephelye, hiszen négy atomerőművi blokk és egy másik nukleáris létesítmény, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója is itt működik. Ugyanakkor a vonatkozó tudományterület rengeteget fejlődött, és a nukleáris biztonsági szabályzatok elvárásai is szigorodtak, ezért került sor a “maga nemében egyedülálló vizsgálatra”, amely során három dimenziós szeizmikus méréseket, műholdas radarvizsgálatokat és mélyfúrásokat is végeztek.

Aszódi Attila az MTI kérdésére elmondta, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kapacitás- előrejelzése, miszerint 2030-ig legalább 7000 megawattnyi új kapacitásra lesz szükség, valamint a villamosenergia-fogyasztási jelentése, amely minden eddiginél nagyobb terhelésről szól, összhangban van azokkal az elemzésekkel, amelyek megalapozták a két új blokk létesítésére vonatkozó döntést. Kiemelte: a két blokk a hazai nukleáris kapacitás fenntartására szolgál, hiszen a Paksi Atomerőmű blokkjai a harmincas években elérik üzemidejük végét.