close
A leendő energetikai miniszter szerint az E.ON felnagyítja a gázüzletág veszteségét
Blog - Egyéb - Gáz

A leendő energetikai miniszter szerint az E.ON felnagyítja a gázüzletág veszteségét

Nem akkora az E.ON FĂśldgĂĄz Trade vesztesĂŠge, mint amekkora Ăśsszegről a cĂŠg beszĂŠl – ĂĄllĂ­totta az energiainfo.hu ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre MolnĂĄr Csaba, a december 1-jĂŠn hivatalba lĂŠpő kĂśzlekedĂŠsi, hĂ­rkĂśzlĂŠsi ĂŠs energiaĂźgyi miniszter. Úgy tudjuk, az E.ON-nĂĄl azt szĂĄmoljĂĄk, meddig finanszĂ­rozhatĂł a vesztesĂŠges ĂźzletĂĄg.

Azzal, hogy januĂĄr 1-jĂŠn nem emelkedik a gĂĄz ĂĄra a lakossĂĄg szĂĄmĂĄra, tovĂĄbb nĂśvekszik az a tartozĂĄs, melyet a magyar fogyasztĂłk tudtukon kĂ­vĂźl felhalmoztak a gĂĄznagykereskedőnĂŠl. MolnĂĄr azonban nem tart attĂłl, hogy elmĂŠrgesedik a kormĂĄny ĂŠs az E.ON FĂśldgĂĄz Trade kĂśzĂśtti vita, mivel szerinte a jĂśvő ĂŠv kĂśzepĂŠtől mĂĄr nem lesz vesztesĂŠges a műkĂśdĂŠsĂźk. SzavaibĂłl kiderĂźlt, a miniszterjelĂślt arra szĂĄmĂ­t, ĂĄprilisban mĂĄr akĂĄr csĂśkkenteni is lehetne a gĂĄzĂĄr tarifĂĄkat. Azonban a januĂĄri emelkedĂŠs elmaradĂĄsĂĄnak ĂĄra az lehet, hogy 2009. mĂĄsodik negyedĂŠben nem viszik lejjebb a gĂĄz ĂĄrĂĄt.

Az E.ON-nĂĄl nem kĂ­vĂĄntĂĄk kommentĂĄlni MolnĂĄr Csaba bejelentĂŠsĂŠt. Ugyanakkor szakĂŠrtők arra hĂ­vtĂĄk fel a figyelmet, hogy a januĂĄri drĂĄgulĂĄs, ĂŠs az ĂĄprilisi ĂĄrcsĂśkkentĂŠs elmaradĂĄsa nem egyenĂŠrtĂŠkű, mivel a tĂŠli hĂłnapok az ĂŠves fogyasztĂĄs felĂŠt adjĂĄk. Mint arrĂłl mĂĄr beszĂĄmoltunk, a nĂŠmet ĂŠrdekeltsĂŠgű tĂĄrsasĂĄg korĂĄbban azt kĂśzĂślte, amennyiben januĂĄrban nem drĂĄgul legalĂĄbb 10 szĂĄzalĂŠkkal a lakossĂĄgi fĂśldgĂĄz ĂĄra, Ăşgy tovĂĄbb nĂśvekszik a cĂŠgnĂŠl fennĂĄllĂł adĂłssĂĄg mĂŠrtĂŠke. Pedig ez az E.ON kĂśzlĂŠse alapjĂĄn 2008. vĂŠgĂŠre a 100 milliĂĄrd forintot is elĂŠrheti. 

HasonlĂł Ăśsszeget 2006 utĂĄn mĂĄr kiegyenlĂ­tett a lakossĂĄg a nagykereskedő felĂŠ, ĂĄm akkor mĂŠg lĂŠtezett az idĂŠn szeptemberben eltĂśrĂślt, Ăşgynevezett importkorrekciĂłs tĂŠnyező a gĂĄzĂĄr-szĂĄmĂ­tĂĄsi kĂŠpletben, ami garantĂĄlta az E.ON-nak, hogy a kamatmentesen hitelezett Ăśsszeget egyszer visszakapja. 

A tĂĄrgyalĂĄsok jelenleg szakĂŠrtői szinten zajlanak, mindkĂŠt fĂŠl nĂŠhĂĄny hĂŠten belĂźl remĂŠli a helyzet megoldĂłdĂĄsĂĄt.