close
A lakosságnak nem drágul az áram
Áram - Egyéb

A lakosságnak nem drágul az áram

A nemzetkĂśzi olajĂĄrrobbanĂĄs kĂśzepette hazĂĄnkban tovĂĄbbra sem nő a lakossĂĄgi ĂĄramtarifa. BĂĄr a szolgĂĄltatĂłkat ellĂĄtĂł Magyar Villamos Művek (MVM) 3 szĂĄzalĂŠkkal emelt, a Magyar Energia Hivatal (MEH) ezt nem engedi tovĂĄbbhĂĄrĂ­tani a fogyasztĂłkra. A nagyobb cĂŠges vevőknek ekĂśzben megĂĄllĂ­thatatlan a drĂĄgulĂĄs – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az ĂŠv eddig eltelt időszakĂĄnak megfelelően jĂşliustĂłl sem vĂĄltozik a lakossĂĄg ĂŠs a kis fogyasztĂĄsĂş cĂŠgek – Ăşgynevezett “vĂŠdett fogyasztĂłk” – ĂĄramtarifĂĄja – tudta meg lapunk. KorĂĄbban, amĂ­g a kormĂĄny negyedĂŠvente hatĂĄrozta meg az ĂĄramtarifĂĄkat, a nagy nemzetkĂśzi energiaĂĄr-emelkedĂŠsek rendre magukkal hoztĂĄk a hazai ĂĄramdĂ­jak emelkedĂŠsĂŠt is. Az idĂŠn “felszabadĂ­tottĂĄk” az ĂĄrakat, de az ettől vĂĄrt nagyarĂĄnyĂş ĂĄrrobbanĂĄs miatt a lakossĂĄgot a kormĂĄny azon nyomban ki is vonta a versenyĂĄr alĂłl. A sokat vitatott rend szerint a kĂśzponti ĂĄram-nagykereskedelmet vĂŠgző MVM a lakossĂĄgnak, a kis cĂŠgeknek, illetve a kĂśzintĂŠzmĂŠnyeknek szĂĄnt ĂĄramot “elkĂźlĂśnĂ­tette”, ĂŠs azt speciĂĄlis szerződĂŠseken keresztĂźl adta ĂĄt a szolgĂĄltatĂłknak. Így a lakossĂĄg ĂŠs az idĂŠn vele egy kalap alĂĄ kerĂźlt kis cĂŠgek januĂĄrban 9,8, a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek pedig 18 szĂĄzalĂŠk “kĂśrĂźli” ĂĄremelkedĂŠssel szembesĂźltek. (A tĂśbbiek, azaz a kĂśzepes ĂŠs nagyobb vĂĄllalkozĂĄsok szĂĄmlĂĄja a “szabadpiacon” akĂĄr 40-60 szĂĄzalĂŠkkal is emelkedett.)

Lapunk informĂĄciĂłi szerint az MVM nemrĂŠg a nemzetkĂśzi gĂĄzĂĄremelkedĂŠseket alkalmazĂł ĂĄrkĂŠpletre hivatkozva jelezte: 3 szĂĄzalĂŠkkal megemeli a szolgĂĄltatĂłknak ĂĄtadott lakossĂĄgi ĂĄram ĂĄrĂĄt. Az Ăşj rend szerint erre nem kell engedĂŠlyt kĂŠrnie. Nem Ăşgy az ĂĄramszolgĂĄltatĂłknak, amelyek csak a MEH jĂłvĂĄhagyĂĄsa utĂĄn emelhetnek sajĂĄt lakossĂĄgi tarifĂĄikon. Annak ellenĂŠre, hogy a “nagykereskedelmi” drĂĄgĂ­tĂĄs csupĂĄn egyforintos lakossĂĄgi ĂĄremelkedĂŠst eredmĂŠnyezett volna, az energiahivatal nemet mondott. SajĂĄtos, ĂĄmbĂĄr az MVM “monopolhelyzetĂŠnek” bĂ­rĂĄlatĂĄba beleilleszkedő ĂŠrvelĂŠsĂźk szerint az MVM mint nagykereskedő indokolatlanul magas tarifĂĄt alkalmaz, vagyis az ĂĄramszolgĂĄltatĂłk inkĂĄbb prĂłbĂĄljanak mĂĄstĂłl vĂĄsĂĄrolni. Persze tĂśbbek kĂśzĂśtt ĂŠpp a MEH MVM-et bĂ­rĂĄlĂł tanulmĂĄnyai figyelmeztetnek, hogy jelen helyzetben ez lehetetlen. A MEH-nĂŠl Ă­gy most tĂźrelemre intik a szolgĂĄltatĂłkat. Az MVM esetleges “jelentős piaci erőfĂślĂŠnyĂŠre” vonatkozĂł vizsgĂĄlatuk ugyanis mĂŠg nem zĂĄrult le. Ha az MVM ilyen bĂŠlyeget kapna – a mostani kormĂĄnyzati hangulatot nĂŠzve ez vĂĄrhatĂł -, a MEH Ăşjra kontrollĂĄlhatnĂĄ az MVM tarifĂĄit, ĂŠs egy esetleges csĂśkkentĂŠsi utasĂ­tĂĄssal a szolgĂĄltatĂłk Ăşjra a pĂŠnzĂźknĂŠl lehetnĂŠnek. BĂĄr a vita viszonylag kis szĂĄmokrĂłl szĂłl, Boross Norbert, az Elmű ĂŠs az ÉmĂĄsz ĂĄramszolgĂĄltatĂł szĂłvivője a helyzetet rendkĂ­vĂźl aggĂĄlyosnak nevezte. FelhĂ­vta a figyelmet, hogy a szolgĂĄltatĂĄst vĂŠgző cĂŠgek jellemzően kis tőkeerejű kft.-k, amelyek hosszĂş tĂĄvon ilyen vesztesĂŠgeket sem viselnek el. (Az Ăşj szabĂĄlyok tavalyi megalkotĂĄsa utĂĄn a cseppet sem tőkeszegĂŠny ĂĄramtĂĄrsasĂĄgok a lakossĂĄgi szolgĂĄltatĂĄs cĂŠljĂĄra Ăśnmagukban valĂłban minimĂĄlis tőkĂŠjű kft.-ket hoztak lĂŠtre – Boross Norbert szerint a keresztfinanszĂ­rozĂĄs tilalma miatt.) Ha a MEH-től valĂłban ilyen tartalmĂş hatĂĄrozatot kapnak, annak tartalmĂĄt vitatni fogjĂĄk. A tovĂĄbbi lĂŠpĂŠseket attĂłl teszik fĂźggővĂŠ, hogy mi lesz az MVM esetleges piaci erőfĂślĂŠnyĂŠt vizsgĂĄlĂł tanulmĂĄnyban. Ha nem alkalmazhatjĂĄk az MVM ĂĄltal megemelt tarifĂĄkat, az EurĂłpai BizottsĂĄghoz lesznek kĂŠnytelenek fordulni; emellett megfontoljĂĄk, hogy az elszenvedett vesztesĂŠgeknek milyen kĂśvetkezmĂŠnyei lehetnek a szolgĂĄltatĂĄs szĂ­nvonalĂĄban – fogalmazott talĂĄnyosan. Ha a MEH engedĂŠlyt adna, a szolgĂĄltatĂłk tĂŠrsĂŠgenkĂŠnt vĂĄrhatĂłan mĂĄr kĂźlĂśnbĂśző lakossĂĄgi ĂĄramtarifĂĄkat ĂĄllapĂ­tanĂĄnak meg – tette hozzĂĄ.

Â