close
A korábbi rossz szabályozás miatt nem csökkenhet Magyarországon áprilistól a gázár...
Blog - Consulting - Egyéb - Gáz

A korábbi rossz szabályozás miatt nem csökkenhet Magyarországon áprilistól a gázár

Ha a kormĂĄny ĂĄprilistĂłl nem csĂśkkenti a hatĂłsĂĄgi gĂĄzĂĄrat, a mĂĄsodik negyedĂŠvben vĂĄrakozĂĄsunk szerint mintegy 44 milliĂĄrd forinttal csĂśkkenhet a nagykereskedő indokolt kĂśvetelĂŠsĂĄllomĂĄnya. Ez azonban jĂłval kevesebb annĂĄl, ami szĂźksĂŠges lenne ahhoz, hogy a liberalizĂĄciĂł időpontjĂĄig sikerĂźljĂśn teljesen megtisztĂ­tani a magyarorszĂĄgi gĂĄzpiacot, a korĂĄbbi időszak rossz ĂĄrhatĂłsĂĄgi dĂśntĂŠseinek ĂśrĂśksĂŠgĂŠtől. Ez a teher eltorzĂ­tja a jĂşlius 1-ĂŠn megnyĂ­lĂł gĂĄzpiacot – derĂźl ki az energiainfo.hu ĂŠs a Force Motrice kĂśzĂśs elemzĂŠsĂŠből. MĂĄskĂŠnt, ha az elmĂşlt ĂŠvekben a piaci ĂĄrakat kĂśvettĂŠk volna a magyarorszĂĄgi hatĂłsĂĄgi ĂĄrak, akkor ĂĄprilis 1-től a kormĂĄny csĂśkkenthetnĂŠ az egyetemes szolgĂĄltatĂłk tarifĂĄjĂĄt.

VĂĄrakozĂĄsunknak megfelelően a mĂĄsodik negyedĂŠvtől a kormĂĄny, az energiaĂźgyekĂŠrt felelős miniszter szerdai bejelentĂŠse szerint nem kĂ­vĂĄn vĂĄltoztatni a hatĂłsĂĄgi fĂśldgĂĄz ĂĄrakon, ĂĄm az eurĂłpai ĂĄraknĂĄl jĂłval magasabb mĂĄsodik negyedĂŠvi magyar ĂĄrak sĂşlyos versenykĂŠpessĂŠgi hatĂĄsokkal jĂĄrhatnak a gĂĄzfelhasznĂĄlĂł vĂĄllalkozĂĄsok szĂĄmĂĄra.

A hazai szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄgok szĂĄmĂĄra egyarĂĄnt kockĂĄzatos dĂśntĂŠs lett volna a hatĂłsĂĄgi gĂĄzĂĄr ĂĄprilisi csĂśkkentĂŠse, de ugyanĂ­gy problĂŠmĂĄkat okozhat az ĂĄr vĂĄltozatlanul tartĂĄsa. VĂĄltozatlan hatĂłsĂĄgi gĂĄzĂĄrak esetĂŠn a mĂĄsodik negyedĂŠves magyarorszĂĄgi ĂĄrak ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt akĂĄr 140-150 dollĂĄrral (tĂśbb mint 60%-kal) meghaladhatjĂĄk a főbb eurĂłpai piaci ĂĄtlagĂĄrakat. Ugyanakkor a magasabb elismert hatĂłsĂĄgi ĂĄr lehetővĂŠ teszi, hogy a mĂĄsodik negyedĂŠvben jelentősen csĂśkkenjen a korĂĄbban alacsonyan tartott hatĂłsĂĄgi fĂśldgĂĄz ĂĄrak alkalmazĂĄsĂĄbĂłl eredő elszĂĄmolĂĄsi kĂźlĂśnbĂśzet a kĂśzĂźzemi nagykereskedővel szemben, ĂĄm vĂĄrhatĂłan mĂŠg Ă­gy sem sikerĂźl teljes kĂśrűen rendezni azt a 2009. jĂşlius elsejei teljes piacnyitĂĄsig. Mivel a liberalizĂĄlt piacon nem lesz mĂłd a hatĂłsĂĄgi ĂĄrak tovĂĄbbi alkalmazĂĄsĂĄra, a jĂşlius utĂĄn fennmaradĂł elszĂĄmolĂĄsi rendezetlensĂŠgek jelentősen torzĂ­thatjĂĄk a mĂĄsodik fĂŠlĂŠvtől megindulĂł szabadpiaci verseny karakterĂŠt.

Az európai Ês a magyarorszågi årak alakulåsa 

2008 IV. negyedĂŠvĂŠben tĂśrtĂŠnelmi rekordmagassĂĄgba, 500 dollĂĄr fĂślĂŠ emelkedett a főbb eurĂłpai piacokon a fĂśldgĂĄz beszerzĂŠsi ĂĄtlagĂĄra. BĂĄr a tendencia 2009 januĂĄrjĂĄban megfordult, a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄgra jĂłval gyorsabban reagĂĄlĂł egyesĂźlt ĂĄllamokbeli ĂŠs az eurĂłpai fĂśldgĂĄz beszerzĂŠsi ĂĄrak drasztikusan elszakadtak egymĂĄstĂłl, ami rĂśvidtĂĄvon kedvezőtlenĂźl hat az eurĂłpai fĂśldgĂĄz felhasznĂĄlĂłk globĂĄlis versenykĂŠpessĂŠgre, egyben rĂĄvilĂĄgĂ­t az eurĂłpai import ĂĄrkĂŠpzĂŠs negatĂ­v hatĂĄsaira ĂĄltalĂĄnos gazdasĂĄgi recessziĂł idejĂŠn. (MĂ­g az EgyesĂźlt Államok gĂĄzkereskedői ĂĄtlagosan csupĂĄn 169 USD-t, addig az eurĂłpai importőrĂśk 448 USD-t fizettek 2009 januĂĄrjĂĄban ezer m3 fĂśldgĂĄzĂŠrt.)

A korĂĄbbi időszakokat vizsgĂĄlva lĂĄthatĂł, hogy az eurĂłpai fĂśldgĂĄzĂĄrak kb. fĂŠlĂŠves kĂŠsĂŠssel kĂśvetik a Brent ĂĄrfolyamĂĄnak alakulĂĄsĂĄt. A tendencia alapjĂĄn 2009 mĂĄsodik negyedĂŠvĂŠben az eurĂłpai ĂĄtlagos importĂĄrak radikĂĄlis csĂśkkenĂŠse vĂĄrhatĂł. (A 2008. harmadik negyedĂŠvi Brent ĂĄtlagĂĄr 115,6 USD/bbl, mĂ­g a 2009. januĂĄri ĂĄtlag mindĂśssze 44,9 USD/bbl). 2007 mĂĄsodik fĂŠlĂŠve Ăłta az eurĂłpai fĂśldgĂĄzĂĄrak folyamatosan emelkedtek. Az eurĂłpai ĂĄr a tavalyi ĂŠv utolsĂł negyedĂŠvĂŠben tetőzĂśtt, aminek hatĂĄsa MagyarorszĂĄgon hatvĂĄnyozottan jelentkezett, mivel ekkorra a dollĂĄrhoz kĂŠpest korĂĄbban erős forint ĂĄrfolyama is jelentősen meggyengĂźlt. Ehhez kĂŠpest a magyarorszĂĄgi, elismert hatĂłsĂĄgi ĂĄrak messze nem emelkedtek olyan mĂŠrtĂŠkben, amint azt a fĂśldgĂĄz-nagykereskedő valĂłszĂ­nűsĂ­thető beszerzĂŠsi kĂśltsĂŠgei indokoltak volna.

Az ĂĄbrĂĄbĂłl lĂĄthatĂł, hogy a forint ĂĄrfolyamgyengĂźlĂŠse miatt a dollĂĄrban kifejezett 2009. első negyedĂŠves hatĂłsĂĄgilag elismert magyarorszĂĄgi fĂśldgĂĄzĂĄr annak ellenĂŠre jelentősen csĂśkkent (418-rĂłl 362 dollĂĄr/1000m3-re), hogy a forintĂĄrak januĂĄrtĂłl nem vĂĄltoztak, Ă­gy 2009 első negyedĂŠvĂŠben tovĂĄbb nőhet a kĂśzĂźzemi nagykereskedő felĂŠ fennĂĄllĂł, a hatĂłsĂĄgi ĂĄrban el nem ismert import beszerzĂŠsi kĂśltsĂŠgből eredő kĂśtelezettsĂŠgĂĄllomĂĄny.

Az alĂĄbbi ĂĄbrĂĄn szemlĂŠltettĂźk az eurĂłpai ĂŠs egyesĂźlt ĂĄllamokbeli fĂśldgĂĄz import beszerzĂŠsi ĂĄrak, a Brent ĂĄtlagĂĄrak ĂŠs a hazai hatĂłsĂĄgilag elismert viszonteladĂłi ĂĄtlagĂĄrak alakulĂĄsĂĄt. A jobb ĂśsszehasonlĂ­thatĂłsĂĄgra tekintettel a grafikonon a hazai viszonteladĂłi ĂĄrak 15%-kal csĂśkkentett ĂŠrtĂŠkeit szerepeltetjĂźk, feltĂŠtelezve, hogy a 15%-os a mĂŠrtĂŠk kellő fedezetet biztosĂ­t a kĂśzĂźzemi nagykereskedő kĂśltsĂŠgeinek ĂŠs indokolt megtĂŠrĂźlĂŠsĂŠnek fedezĂŠsĂŠre.

 

VĂĄrhatĂł hazai hatĂĄsok

Tekintettel arra, hogy a szaktĂĄrca nem csĂśkkenti ĂĄprilistĂłl a hatĂłsĂĄgi gĂĄzĂĄrat, a mĂĄsodik negyedĂŠvben vĂĄrakozĂĄsunk szerint akĂĄr mintegy 44 milliĂĄrd forinttal csĂśkkenhet a nagykereskedő indokolt kĂśvetelĂŠsĂĄllomĂĄnya a korĂĄbbi időszak alacsonyan tartott hatĂłsĂĄgi ĂĄrak miatt, ĂĄm ez jĂłval kevesebb annĂĄl, ami szĂźksĂŠges lenne ahhoz, hogy a liberalizĂĄciĂł időpontjĂĄig sikerĂźljĂśn teljesen megoldani a korĂĄbbi időszak elszĂĄmolĂĄsi rendezetlensĂŠgeit.

TermĂŠszetesen a 44 milliĂĄrdos szĂĄm elvi ĂŠrtĂŠk, abbĂłl indul ki, hogy a magyar kĂśzĂźzemi gĂĄzimportőr hasonlĂł ĂĄrakon kĂŠpes beszerezni a fĂśldgĂĄzt, mint ahogyan az vĂĄrhatĂłan a főbb eurĂłpai piacokon hozzĂĄfĂŠrhető. (Ettől eltĂŠrő – a nagykereskedő szempontjĂĄbĂłl kedvezőtlenebb – eredmĂŠnyre vezethet, ha a szĂĄmĂ­tĂĄsokban a sajtĂłban tĂśbbszĂśr megjelent 9 hĂłnapos kĂśvetĂŠsi időtartamot vesszĂźk figyelembe a kőolaj ĂĄralakulĂĄsĂĄval ĂśsszehasonlĂ­tva, szemben az EurĂłpĂĄra jellemző hathavi kĂśvetĂŠssel. Tekintettel azonban arra, hogy nem ĂĄll rendelkezĂŠsre hivatalos informĂĄciĂł a gĂĄzimportőr szerződĂŠses feltĂŠteleiről, elemzĂŠsĂźnkben az eurĂłpai ĂĄtlagos ĂŠrtĂŠkekkel szĂĄmoltunk a magyar piacra is.)

ElszĂĄmolĂĄsi pozĂ­ciĂłk a kĂśzĂźzemi nagykereskedő szempontjĂĄbĂłl

2008 IV. n.
 2009. I. n.
2009. II. n.
Értékesítés (mrd m3) 2803 3282 * 1338 *
ÁrkßlÜnbsÊg (USD/1000 m3) -90 -86 146
Átlagårfolyam** (HUF/USD) 193 230 230
Egyenleg (mrd HUF) ** -48,764 -64,792 44,830

*2009. első negyedĂŠvĂŠre a 2008. ĂŠvi azonos időszaki tĂŠnyadatnĂĄl 10%-kal, a mĂĄsodik negyedĂŠvre 5%-kal kisebb vĂĄrhatĂł ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠssel szĂĄmoltunk figyelemmel a gazdasĂĄgi visszaesĂŠs ĂŠs az első negyedĂŠves gĂĄzkrĂ­zis hatĂĄsaira.

** az elemzĂŠsĂźnkben 230 HUF/USD ĂĄrfolyammal szĂĄmoltunk mindkĂŠt vizsgĂĄlt negyedĂŠvre. EnnĂŠl gyengĂŠbb ĂĄrfolyam tovĂĄbb ronthatja, mĂ­g egy esetleges forinterősĂśdĂŠs javĂ­thatja a gĂĄz-nagykereskedő pozĂ­ciĂłjĂĄt.

 

KĂŠrdĂŠses azonban, hogy ekkora mĂŠrtĂŠkű ĂĄrkĂźlĂśnbsĂŠg fenntartĂĄsa a magyarorszĂĄgi hatĂłsĂĄgi ĂĄrak ĂŠs az eurĂłpai piaci ĂĄrak kĂśzĂśtt milyen gazdasĂĄgi folyamatokat eredmĂŠnyez a mĂĄsodik negyedĂŠvben. VĂĄrhatĂł, hogy mindazon gĂĄzfelhasznĂĄlĂłk, akiknek erre lehetősĂŠgĂźk van, alternatĂ­v beszerzĂŠsi lehetősĂŠgeket keresnek majd a kĂśzĂźzemi beszerzĂŠshez kĂŠpest, Ă­gy elkĂŠpzelhető, hogy a kĂśzĂźzem rĂŠszarĂĄnya akĂĄr jelentősen is lecsĂśkkenhet, ami ĂŠrtelemszerűen tovĂĄbb nĂśvelheti a liberalizĂĄciĂł időpontjĂĄban mĂŠg fennmaradĂł kĂśvetelĂŠsĂĄllomĂĄnyt a kĂśzĂźzemi nagykereskedő rĂŠszĂŠről. Amennyiben ennek megtĂŠrĂ­tĂŠsĂŠre nem dolgoz ki transzparens mechanizmust a kormĂĄny a kĂśvetkező hĂłnapokban, Ăşgy fennĂĄll a veszĂŠlye, hogy a kĂśzĂźzemi nagykereskedő a lĂŠtrejĂśvő egyetemes szolgĂĄltatĂĄsi rendszeren belĂźl prĂłbĂĄlja majd meg ellentĂŠtelezni korĂĄbbi vesztesĂŠgeit, ami sĂşlyos torzulĂĄsokhoz vezethet az alakulĂłban lĂŠvő teljes liberalizĂĄciĂł előtt ĂĄllĂł gĂĄzpiacon.

Â