close
A kaszpi gáz lehet Európa jövője?
Egyéb - Gáz

A kaszpi gáz lehet Európa jövője?

Európa legnagyobb beszállítója, az orosz Gazprom eddig nagy összegeket fektetett a nyugat ellátásába, azonban fő célpontja még mindig a Távol-kelet. A viszonyok átrendeződésével Európa fő ellátója a kaszpi térség országai lehetnek.

“Bár a Gazprom egyre azt hangoztatja, hogy Ázsia felé szeretne nyitni Európával szemben, csak meg kell nézni, tulajdonképpen hová költi a pénzét: Az Északi és a Déli Áramlat Európa felé, valamint egy kiegészítő beruházás a Bovanyenkovo mezőre, ahonnan szintén Európába szállítják a gázt”, hívta fel a figyelmet az események és a kommunikáció aszinkronjára Julian Lee, a Centre for Global Studies vezető elemzője. Főként azért maradhatott Európa az orosz nagyvállalat legjobb vásárlója, mert a kelet felé való igyekvés nem jött össze – ez viszont segítette a nyugatot abban, hogy itt ne legyen gázhiány, magyarázta Lee a Natural Gas Europe-nak adott interjúban. Például a Kínával való megegyezés már több, mint tíz éve húzódik, a Távol-kelet gázzal való ellátásáról sokat beszél a vállalat, a pénzt mégis Európa ellátására fordítja. Azonban nem véletlen, hogy a tárgyalásokat mégsem adta fel, hiszen Oroszország nagyon szeretné a kaszpi gázt távol tartani Európától, mondja Lee.

A gázszektor figyelmét időközben igen leköti a déli gázfolyosó kiépülése, a Nabuccónak pedig Lee szerint azért sincs esélye, mert az azeri Socar állami olajvállalat egyértelművé tette, hogy a Sah Deniz II. Gázának elszállításában is többségi részvényes szeretne lenni. Ez azt jelenti, hogy a TANAP (Trans- Anatolian Pipeline) viszi majd keresztül Törökországon a gázt, bár a legutóbbi fejlemények szerint ez a beruházás éppen megakadt. A török vállalatok ugyanis nagyobb részesedést szeretnének a projektből, írta meg az Energiainfo is pár napja. A kaszpi gáz tehát már régen megtalálta a szándékokat, hogy Európába jusson, az út megtalálása pedig alakulóban van.

Amennyiben Oroszország mégis megtalálná a módját annak, hogy Ázsia felé nyisson, az feltétlenül gázhiányt fog okozni Európában. Erre a megoldás Lee szerint szintén a kaszpi térségből származó gáz lehet, más-más országoktól, valamint valamivel távolabbról, Közép-Ázsiából. Ehhez azonban több dolognak kell teljesülnie, magyarázza a szakértő. Azerbajdzsánnak kapacitása tetején kell termelnie, ekkor csatlakozhatna a déli gázfolyosóhoz Türkmenisztán. Az is elképzelhető, hogy Európa iráni gázt vásárol a távoli jövőben, de ehhez mindkét oldalon jelentős politikai lépésekre van szükség.