close
A Gazprommal húzott ujjat a Greenpeace
Egyéb - Gáz

A Gazprommal húzott ujjat a Greenpeace

Elhagyta a Greenpeace a Gazprom sarkköri fúrótornyát, de a küzdelmet a térségbeli szénhidrogén-termelés ellen nem adja fel. Más vállalatok ellen is küzd a környezetvédelmi szervezet, Oroszország viszont biztosan nem fog engedni a zöld követelményeknek.

A Greenpeace aktivistái öt napos megszállás után elhagyták a Gazprom Prirazlomnaja olajkútját, de ígéretük szerint továbbra is harcolni fognak az orosz és más vállalatok sarkköri mélyvízi szénhidrogéntermelése ellen. Kumi Naidoo, a környezetvédelmi csoport igazgatója elmondása szerint az akciójuk által sikerült a munkálatokat legalább egy pár napra késleltetni a fúrótornyon.

A csapat az Arctic Sunrise nevű hajón érkezett, majd távozott a térségből azt követően, hogy megkísérelték az Anna Ahmatova ellátóhajó dokkolását megakadályozni kedd reggel. Az aktivisták egy motorcsónakot kötöztek az Anna Ahmatovához egy hajókötéllel, így próbálva elállni a munkások útját, akik a toronyról a műszak végén, hajnali 5 órakor a hajóra mennek pihenni, illetve az onnan érkező váltás útját. Ahogyan azonban a hajókötél kifeszült, a Greenpeace motorcsónakja a levegőbe emelkedett és felborult, az aktivisták pedig a vízbe potyogtak. A környezetvédelmi csoport közleménye szerint sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett, a legénységet sértetlenül sikerült kimenteni.

A csapat öt napig tartózkodott a helyszínen, és azon dolgozott, hogy megzavarja a fúrótornyon lévő munkálatokat. Az első akciójuk egy 15 óra hosszú megszállás volt, amit a tagok a torony megmászásával valósítottak meg. Hétfőn első ízben vetették be a területen a motorcsónakot, az Anna Ahmatova vasmacskájának láncához kötözték. Ennek a Gazprom munkatársai vízágyúval vetettek véget, sikerült elmozdítaniuk a környezetvédő csónakot.

Ugyanezen a napon egyébként klímakutatók bejelentették, hogy az Északi Sarkkör jege soha nem látott vékonyságot ért el a Föld éghajlatának változása következtében. A Gazprom, a Statoil, a Shell és más óriásvállalatok egyre több sarkköri lelőhelyet nyitnak fel, a térségben lévő munkálatok pedig kiemelten kockázatosak környezetvédelmi szempontból.

Kumi Naidoo elmondta, a Greenpeace pénteki akciójával egy időben internetes petíciót tett közzé, amely másodpercenként hét támogatót szerzett. Az indítvány ellenzi a régióban a szénhidrogének kitermelését, az ipari halászatot és a hadi tevékenységet. Ennek ellenére nem valószínű, hogy akár a Gazprom, akár az orosz kormány megváltoztatna bármilyen ehhez kapcsolódó viselkedést vagy jogszabályt. “A Gazprom sosem ad fel olyan projektet, amibe már ennyi pénzt ölt”, véli Denis Borisov, a Nomos-Bank gáz- és olajipari elemzője. Mint hozzátette, Oroszország sem fog visszavonulót fújni, mivel a szibériai lelőhelyek termelése már elérte a csúcsot és 20 év múlva jelentős visszaesést fognak mutatni. Ezért fontos, hogy legyenek más lelőhelyeik munkába állítva, tartalékban. Bár a sarkköri termelés igen drága, más választása nincs Oroszországnak.