close
A gázpiac idei megnyitását szeretné jövőre halasztani az IEF
Blog - Egyéb - Gáz

A gázpiac idei megnyitását szeretné jövőre halasztani az IEF

Az Ipari EnergiafogyasztĂłk FĂłruma (IEF) szerint a villamos energia tĂśrvĂŠny ĂŠs az időzavaros rendeletalkotĂĄs miatt egy ĂŠv alatt sem sikerĂźlt a piacnyitĂĄs előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt befejezni, Ă­gy tiltakoznak a fĂśldgĂĄzpiac idĂŠn jĂşliusra tervezett megnyitĂĄsa ellen. OkfejtĂŠsĂźk szerint mĂŠg cĂŠldĂĄtumkĂŠnt sem elfogadhatĂł az idei nyitĂĄs, szerintĂźk erre legkorĂĄbban 2009. januĂĄr elsejĂŠvel kerĂźlhet sor.

Mint SzaniszlĂł MihĂĄly, az IEF elnĂśke hĂŠtfői sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn hangsĂşlyozta, a gĂĄzpiac tervezett 2008. jĂşliusi nyitĂĄs ellen tiltakoznak, mert a villamos energia ĂŠs fĂśldgĂĄz piacnyitĂĄst egyszerre felvĂĄllalni tragikus helyzetet teremtene. Éppen ezĂŠrt levĂŠlben fordultak a MiniszterelnĂśki Hivatalhoz ĂŠs a gazdasĂĄgi tĂĄrcĂĄhoz, hogy elĂŠrjĂŠk a piacnyitĂĄs jĂśvő januĂĄrra halasztĂĄsĂĄt. VĂŠlemĂŠnyĂźk szerint ugyanis alkotmĂĄny ellenes az, hogy nem hagyott a tĂśrvĂŠnyalkotĂł elĂŠg időt a piaci szereplők felkĂŠszĂźlĂŠsĂŠre. Mindezt annak ismeretĂŠben mondjĂĄk, hogy a gĂĄztĂśrvĂŠnyt is csak leghamarabb mĂĄrcius vĂŠgĂŠn, ĂĄprilis elejĂŠn fogadhatja el a Parlament.


Az IEF szerint a villamos energia piacon kaotikus ĂĄllapotok uralkodnak, mert rengeteg ipari fogyasztĂł mĂŠg a mai napig sem kapott ĂĄrajĂĄnlatot a januĂĄr elsejĂŠtől ĂŠrvĂŠnyes ĂĄrakra, valamint nincsenek alĂĄĂ­rt szerződĂŠseik sem. Ilyen feltĂŠtelekkel pedig nem tudnak a gazdĂĄlkodĂł szervezetek műkĂśdni. Azok a vĂĄllalatok, amelyek megkaptĂĄk az ajĂĄnlatot, szĂŠlsősĂŠges esetben akĂĄr 50-80 szĂĄzalĂŠkos drĂĄgulĂĄssal is szembesĂźltek. A versenypiaci ĂĄrajĂĄnlatok az energiadĂ­jra vonatkozĂłan 20-30 forint/kilowattĂłra kĂśzĂśttiek, de vannak ennĂŠl lĂŠnyegesen magasabbak, Ă­gy 42 forint/kilowattĂłra mĂŠrtĂŠkűek is. Az energiadĂ­jra pedig mĂŠg rĂĄjĂśn a rendszerhasznĂĄlat dĂ­j, a zĂśld mĂŠrlegkĂśrbe tartozĂł kĂśtelező ĂĄtvĂŠtel alĂĄ eső kĂśltsĂŠg, ami jelenleg mintegy 2 forint/kilowattĂłra, illetve egyĂŠb tĂŠtelek (szĂŠnfillĂŠr, iparĂĄgi dolgozĂłk kedvezmĂŠnye stb.).


Az IEF elnĂśke szerint a fogyasztĂłk tovĂĄbbi fő problĂŠmĂĄja mĂŠg, hogy nem, vagy csak rendkĂ­vĂźl nehezen lehet ĂŠrtelmezni az Ăşj tĂ­pusĂş ĂĄrajĂĄnlatokat. A megkapott ĂĄrajĂĄnlatokat a kereskedők tĂśbb alternatĂ­vĂĄban kĂŠszĂ­tik el, amely mĂŠg nehezebbĂŠ teszik a fogyasztĂłk dĂśntĂŠsĂŠt. Mindez azĂŠrt rendkĂ­vĂźl fontos, mert a piacnyitĂĄs mintegy 400 ezer ipari felhasznĂĄlĂłt ĂŠrint.


SzaniszlĂł MihĂĄly szerint a januĂĄri piacnyitĂĄst kĂśvetően a lakossĂĄgi fogyasztok maximĂĄlis 9,8 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠsĂŠt, a Magyar ÁllamkincstĂĄr ĂĄltal kijelĂślt 15 ezer kĂśzintĂŠzmĂŠny legfeljebb 15-20 szĂĄzalĂŠkos villamos energia drĂĄgulĂĄsĂĄt, valamint ehhez kĂŠpest az ipari felhasznĂĄlĂłk akĂĄr 50-80 szĂĄzalĂŠkos energiaĂĄr emelkedĂŠsĂŠt figyelembe vĂŠve egyĂŠrtelmű az iparĂĄgban a keresztfinanszĂ­rozĂĄs meglĂŠte, ami akĂĄr egy Versenyhivatali vizsgĂĄlat is indokolhat, hiszen Ă­gy nincs ĂŠs nem is lehet piaci verseny.