close
A Ganz-gyár őrzi a Láng-hagyatékot
Áram - Atom - Egyéb

A Ganz-gyár őrzi a Láng-hagyatékot

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. a magyar energetikai gépgyártás meghatározó szereplőjeként és az előd Ganz-gyárak innovációs hagyományainak folytatójaként elkötelezett a magyar ipar szellemi örökségének megőrzése iránt. Ezért is vállalta, hogy a saját rajztárával együtt megőrzi, rendszerezi és digitalizálja a korábbi nagy rivális Láng Gépgyár műszaki hagyatékát.

Biztonságban a Láng-hagyaték

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. vezetősége által hozott döntés előzménye, hogy a technikatörténeti jelentőségű dokumentumgyűjtemény fennmaradását nem tudta biztosítani a Láng jogutódja, az Alstom Hungária Zrt., amely átadta a magyar hajózás műszaki emlékeinek mentésére alakult Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítványnak a 60 köbméternyi rajzanyagot. Az alapítvány önkéntesek bevonásával 2012 január elején ideiglenesen biztonságba helyezte az anyagot egy csepeli, illetve esztergomi raktárban, de itt csak fél évig maradhatnak a dokumentumok.

A Ganz Enginering és Energetikai Kft. , amely 49 százalékban a magyar Ganz Holding, illetve 51 százalékban a Roszatom orosz állami konszernhez tartozó, Atomenergomas Nyrt. holding tulajdona, azonnal jelentkezett, hogy biztosítsa a Láng-rajzok és dokumentáció fennmaradását. Felajánlotta saját rajztárát, és azt, hogy biztosítja a Láng-gyári rajzok állagmegóvását, katalogizálását, illetve digitalizálását, valamint az anyag kutathatóságát. A helyszín előkészítése után a rajzanyagot a jövő hónapban szállítja át a Ganz saját rajztárába, ahol egyetemista önkéntesek, illetve a Láng és Ganz nyugdíjas mérnökeinek bevonásával rendszerezi és feldolgozza azt.

A későbbiekben elképzelhető a rajzok piaci hasznosítása is, miután a Láng jogutódaként az Alstom lemondott a szellemi tulajdon jogáról. Az anyag a technikatörténet és a hadtörténet kutatóinak is érdekes lehet, hiszen a rajzok között repülőgép-alkatrészek, de még első világháborús német tengeralattjárók alkatrészeinek rajzai is vannak.

Malomiparral kezdett a Láng

A gyárat 1868-ban alapította Láng László, elsősorban malomipari gépek javítására indult az üzem. 1873-ban költözött a gépgyár a végleges telephelyére, ekkor már nem csak javítottak, hanem gyártottak is gőzgépeket. 1882-ben kezdtek el exportra termelni, ekkor egy saját vasöntödét is létesítettek, egy 1300 lóerős gőzgépükkel a Párizsi Világkiállítás nagydíját is elnyerte. 1905-ben vette át a gépgyár vezetését Láng Gusztáv, a cég ekkor kezdett el turbinákat szállítani, többek között 1929-ben a Láng szerelte fel a Kelenföldi Erőmű gőzturbináit, amelyek akkor a világ technikai élvonalát is megelőzték.

1915-ben egyesültek a Hazai Gépgyárral, ekkor kezdődik meg a kazángyártás is, ekkor már dízelmotorokat is gyártottak, amelyeket üzemek energiaellátásának biztosítására használtak, ezekhez az áramfejlesztőket egyébként a nagy konkurens, a Ganz gyártotta.

Az első világháború után a cég az élelmiszeripari és nyomdaipari gépgyártást is felvette a profiljába. A céget 1948-ban államosították, a dolgozói létszám 4000 főre nőtt, 1966-ban kezdik meg a turbinagyártás a hazai energetikai ipar számára, ebből 11 még ma is üzemel. A hetvenes években kezdődött meg a vállalat leépülése, hitelek, rendeléshiány, majd 1990-ben több lépcsőben kezdődött meg a gyár privatizációja és felszámolása.

Niagarára tervezett erőművet a Ganz

A Ganz gépgyár története 168 évre nyúlik vissza, az első Ganz-gyárat 1844-ben Ganz ábrahám öntőmester alapította Budapesten. Fontos innovációk sorozata volt az, amely a cég alapításától kezdve a vállalat jövőjét biztosította, mint a kéregöntésű vasúti kerék, Mechwart András rovátkolt őrlőhengere, amely forradalmasította a malomipart és természetesen a Kandó-féle fázisváltós villanymozdony. A cég termékpalettáján a gőzgépektől a gőzmozdonyokig sokféle berendezés szerepelt, a széles termékpaletta és a sorozatos nagy jelentőségű innovációk segítettek a Ganznak világviszonylatban is hírneves céggé válnia. A gyár mérnökei a világ minden részében keresettek voltak, az 1890-es években a Ganz tervezte a Niagara vízesésre épített vízerőműnek, szintén a ganz mérnökei tervezték meg Róma áramellátását is. A cég szállított Egyiptomba propeller szivattyúkat, ezekkel a megrendelésekkel sikerült a cégnek túlélnie a gazdasági világválságot, az 1930-as években pedig a dízelmotorvonat gyártás is beindult.

A Ganz Engineering jelenleg vízgépészettel, atomenergetikai és olajipari gépgyártással, illetve talajtisztító berendezések gyártásával foglalkozik, jellemzően kis szériás és egyedi szerelvények és gépek gyártásával. 1980-óta a cég 20 atomerőművi üzemanyag-átrakót készített, ebből Pakson hat darab működik, a többi a környező országok atomerőműveiben kapott helyet.

A Ganz fő profilja az energetikai gépgyártás, jelenleg a cég részt vesz a Mohi atomerőmű rekonstrukciójában is, illetve a rosztovi atomerőmű négyes blokkjához is készítenek szivattyúkat. Az idei árbevétel a tavalyinak háromszorosa lesz, mintegy 4,5 milliárd forint. A Ganz szerint az energetikai ipar jelentős fellendülés előtt áll, várhatóan az elkövetkező évtizedekben duplájára nő az atomerőművek száma a világon. A ganz legutóbb szaúd-arábiában járt, a sivatagi királyság 2030-ig 16 atomerőművet építettetne, legkésőbb 2020-ig a felhasznált villamos energia felét atomerőművekből, és megújuló energiaforrásokból fedeznék.

Az orosz piac

Jelenleg a Ganz Engineering a Ganz Holding, illetve az orosz Atomenergomash tulajdonában áll.  A cég az orosz tulajdonosi háttérnek köszönhetően bejutott az egyébként meglehetősen zárt orosz energetikai gépgyártói piacra és részt vesz az átrakó berendezésekre és erőművi szivattyúk szállítására kiírt tendereken. Az orosz kormány atomenergetikai fejlesztési programjának részeként ma ugyanis számos atomerőmű rekonstrukciója, illetve új erőművek építése zajlik. Ezt jelzi, hogy tavaly megduplázódtak Oroszország atomerőmű-építési megrendelései és 50 milliárd dollárt értek el, de 2020-ig szeretné a Roszatom állami konszern évről évre 50 milliárd dollárral gyarapítani rendelésállományát.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. számára is nagy lehetőséget jelent mindez. A Leningrádi Atomerőmű 2-es blokki átrakó részegységekre már szerződése van a Ganz EEG Kft -nek, de ajánlatot adott a Novovoronyezsi Atomerőmű egyes és kettes blokki gépeire is. Indult kalinyingrádi – Königsberg – területen épülő új atomerőmű számára szükséges átrakóberendezés és szivattyúk tenderén és versenybe szállt a rosztovi erőművi átrakóberendezés szállításáért is. A Rosztovi atomerőmű 3-as blokkjához összesen 9 szivattyút szállít a vállalat az idei első félévben, majd az év második felében és jövőre a Rosztovi atomerőmű 4-s blokkjához gyárt azonos mennyiségben szivattyúkat.

Emellett folyik a szlovákiai Mohi (Mohovce) Atomerőmű 1-2 és 3-4-es blokki átrakógépeinek rekonstrukciója, illetve a csehországi Dukovany Atomerőmű 1-2-es blokk átrakóberendezésének rekonstrukciója. A cég a fűtőelem hermetikusságot ellenőrző sipping rendszert szállít a Mohi Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának átrakógépéhez és jelenleg zajlik a Dukovany Atomerőmű (Csehország) 1-es és 4-es blokki átrakógépeinek felújítását célzó mechanikai és irányítástechnikai munkák előkészítése, miután a Ganz EEG Kft. jelentős fejlesztést hajtott vég
re a hajtásegységen és az irányítórendszeren.

Az Atomenergomas Nyrt.

Az orosz atomenergetika egészét átfogó Roszatom állami holdinghoz tartozik a több mint 40 orosz és külföldi atomenergetikai gépgyártó cégből álló Atomenergomas csoport. A Ganzon kívül az Atomenergosmasnak vannak ukrán, cseh, kazah, bolgár és marokkói érdekeltségei is. A világ erőműveinek 13 százalékában, az orosz, FÁK-beli, illetve balti erőművek 40 százalékában vannak az Atomenergomas cégei által gyártott berendezések. Összesen 27 ezer alkalmazottja van a cégcsoportnak. Az Atomenergomashoz tartoznak azok a vállalatok, amelyek az orosz atomerőművek számára egyedüli gyártóként gőzfejlesztőt, illetve a gyorsneutron reaktorok számára reaktortartályt készítenek. Az összes szovjet típusú erömű számára a cégcsoporthoz tartozó cég gyártja a fő keringető szivattyúkat is. Eddig több, mint 100 VVER-440-as reaktorhoz és 120 darab VVER-1000-es reaktorhoz gyártottak gőzfejlesztőt. Az Atomenergomas csoportnak is ambiciózus tervei vannak. Folyamatos külföldi terjeszkedéssel és fejlesztésekkel húsz év alatt a hétszeresére szeretné növelni a forgalmát és a világ vezető energetikai gépgyártójává szeretne válni 7-10 milliárd dolláros évi forgalmat elérve.