close
A CEZ stratégiai partnert keres Temelin befejezésére
Atom - Egyéb

A CEZ stratégiai partnert keres Temelin befejezésére

2012. május 10-én jelentették be, hogy a cseh CEZ mérlegeli annak lehetőségét, hogy stratégiai partnert vonjon be a Temelin atomerőmű hármas és négyes blokkjának befejezéséhez.

A CEZ tájékoztatása szerint az előzetes piackutatás azt mutatja, több mint tíz, döntően európai energetikai vállalatot lehet meghívni stratégiai partnernek. A döntést teljesen transzparens kiválasztási folyamat során hozzák meg, a követelményeket előre meghatározzák. A partner kiválasztására valószínűleg azt követően kerül sor, hogy a blokkok szállítójával aláírják a szerződést. Erre várhatóan 2013-ban sor kerül.

A CEZ tájékoztatása szerint az előkészületi munkák terv szerint haladnak. Három szállítót választottak ki, ők adhatnak be ajánlatot a két blokk építésére. A három jelölt a Westinghouse Electric Corporation az AP-1000 reaktorral, az Areva az Európai Nyomottvizes Reaktorral (EPR1600), és a Skoda, az Atomsztrojekszport és a Gidropressz által alkotott konzorcium a MIR-1200 (Modernised International Reactor) reaktorral.

Csehországban jelenleg hat atomerőművi blokk üzemel: négy VVER-440 típusú blokk a Dukovany atomerőműben és két VVER-1000 típusú Temelinben. 

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.