close
A britek eladnák részesedésüket az urándúsítóban
Atom - Egyéb

A britek eladnák részesedésüket az urándúsítóban

A brit kormány bejelentette, hogy eladná egyharmados tulajdonrészét az Urenco-ban, amely a nukleáris ipar számára az egyik meghatározó dúsítotturán-forgalmazó cég. A tranzakció célja a hitelállomány csökkentése.

Az Urenco a világ egyik vezető, csúcstechnológiát alkalmazó cége, amely jelentős haszonnal működik, ezért a brit gazdasági és energiaügyi miniszter szerint itt az ideje, hogy az állam megváljon tőle. A tranzakcióban a német és holland tulajdonostárs partnerekre számít. Hollandia szintén egy harmadot birtokol a cégben, a harmadik rész a német RWE és E. ON tulajdonában van – írta a NucNet.

Az Urenco nettó 401,5 millió eurós éves eredménnyel rendelkezik, amelyet 1,6 milliárdos forgalom mellett ért el 2012-ben. Ez 12%-os növekedést jelent a legutóbbi pénzügyi kimutatás szerint. 2025-ig pedig több mint 18 milliárd eurónyi megrendelést kapott már.

A cég 18 ország 50 vásárlóját szolgálja ki dúsított uránnal, amellyel a világpiac 31%-át fedi le. A székhelye észak-nyugat Angliában van, de telephelyekkel rendelkezik az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában és az USA-ban is.