close
Ugrásra készen állnak a magyar cégek
Áram - Egyéb - Távhő

Ugrásra készen állnak a magyar cégek

Folyamatos fejlesztéssel tartanak lépést a hazai, gázmotorokat gyártó vállalakozások az iparági kihívásokkal. A földgáztüzelésű, gázmotoros, kapcsoltan villamos energiát és hőt termelő mikro méretű kiserőművek telepítése akár felhasználástól függően 3-10 év alatt megtérülhet.

Folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek lépést tartani a hazai, gázmotorokat gyártó és összeszerelő vállalkozások az elvárásokkal. A folyamatosan fejlesztett, magyar gyártású berendezések között akad, amelynek hőtermelési összhatásfoka eléri a kondenzációs kazánok hatásfokát, amelyhez jó villamosenergia-termelő hatásfok is társul. A mikroméretű kapcsolt – azaz a hőt és a villamos energiát azonos tüzelőanyag-bázison, párhuzamos termelő – erőművek telepítése lakossági felhasználás esetén, évi 3500-4000 órás üzemidővel számolva, 7-10 év alatt megtérülhet, míg a vállalkozások ennek az időtávnak akár a fele alatt is visszanyerhetik a beruházási költségeket. Az Európában egyre népszerűbb energiatermelő eszközök hazai elterjedéséhez a Magyar Kapcsolt Energia Társaság szakértői szerint iparági oldalról minden adott, a vonatkozó szabályozás finomítása azonban szükséges lenne elsősorban az ellátható fogyasztók területén.

Magyarországon több vállalkozás is foglalkozik gázmotorok gyártásával, összeszerelésével, illetve fejlesztésével. A jellemzően a kis- és közepes vállalatok köréből kikerülő cégek elsősorban háztartási méretű kiserőműveket fejlesztenek és gyártanak, amelyek a fűtési megoldások tekintetében akár a lakossági fogyasztók számára is megtérülő alternatívát jelenthetnek. Az egységek megfelelő tervezés mellett a társasházak és lakóparkok hőigényeihez méretezhetőek, a villamos energiát pedig a napelemes rendszerekhez hasonlóan, szaldós elszámolással „értékesíthetnék” az üzemeltető közösségek.

„A legutóbbi fejlesztésünk éppen ennek a szegmensnek nyújthat kielégítő megoldást a hőigények biztosítására. A teljes egészében saját magunk által kidolgozott megoldással ugyanis jelentősen növeltük a gázmotoros CHP egységeink hőoldali hatásfokát, ami a lakossági szegmens számára vonzó alternatívát jelenthet a hagyományos kazánok kiváltására is” – mondja Eörsi-Tóta Gábor, a magyar fejlesztésű háztartási méretű gázmotorokat gyártó, 40 főt foglalkoztató NRG-Agent Kft. ügyvezetője. Elmondása szerint az általuk kidolgozott megoldás lényege, hogy a berendezések lesugárzott hőjét a lehető legnagyobb felületen vizes közeggel fogják fel, amelynek révén komplex rendszer üzemeltetésének költséghatékonysága növekszik.

A hazai gyártókapacitások és a szakmai tudás adott ahhoz, hogy a technológia elsősorban a hazai háttériparra támaszkodva is jelentősebb részt képviselhessen az energetikai palettán, főleg a lakossági ellátás területén növelve részesedését. A COGEN Europe – a kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete – által készített tavalyi felmérés is ezt az utat azonosította a Magyarországi potenciálokat és lehetőségeket értékelő, tavaly megjelentetett elemzésében.

„Magyarország számára elsősorban a gázmotoros erőművek kazánkiváltó szerepe lehet az ismételt felfutás egyik katalizátora. Évente mintegy 130 ezer kazán talál gazdára hazánkban, ugyanakkor a háztartási méretű gázmotoros egységek iránti kereslet jelenleg alig pár tíz darab évente, ami hatalmas meglévő potenciált jelent” – mutat rá Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke. Az elemzés 2020-ra mintegy 300 darab háztartási méretű rendszert prognosztizál hazánkban, míg 2030-ra, elsősorban a felfutó piac miatt egyre kedvezőbbé váló árak miatt, reálisan már 22 ezer darabos állománnyal számol.

A rendszerek működésének hő- és áramtermelés párhuzamossága miatt lakossági felhasználásra a gázmotorok ésszerűbb megoldást kínálhatnak például a napelem-napkollektor párosnál is. Amíg ezek megtérülése egyenként 12-15 év körül alakul, a mini gázmotoros egységek a kiemelkedő hatásfokuknak és az üzemeltetői áramköltségekre gyakorolt pozitív hatásuknak köszönhetően 7-10 fűtési szezon alatt – évi mintegy 3500-4000 óra üzemidő mellett – visszahozhatják a beruházási költségeket.

A hazai gyártású berendezések élettartama eléri a 120-130 ezer üzemórát, ami 25-30 évnyi működést jelent. Ez eléri a csak hőigények kielégítésére használható kazánok élettartamát. Ott lehet igazán hatékony egy-egy háztartási méretű gázmotor üzemeltetése, ahol a hőoldali kapacitásokat elsősorban a téli hónapok fűtési igényére méretezik. A fűtés és a meleg víz előállítása közben termelt villamos energiát a hálózat számára értékesíthetik a felhasználók a megújuló energiaforrások esetében már elterjedt szaldós elszámolás mentén, ad-vesz mérők segítségével.

A kapcsolt technológia lakossági elterjedéséhez azonban elengedhetetlen a hazai szabályozási környezet megfelelő finomhangolása. Jelenleg ugyanis nem megoldható az, hogy egy társasház több lakója almérőkre lebontva élhessen az áramtermelés nyújtotta előnyökkel, vagy egy-egy önkormányzat több különálló épületének villamos energia fogyasztása legyen ilyen módon biztosítható. „Mindenképpen érdemes lenne megfontolni, hogy a jogszabályok lehetővé tegyék a megosztott elszámolást. Ez technikailag kivitelezhető, a berendezések ilyetén alkalmazása pedig jelentős segítséget jelenthetne a hazai gyártóknak, a technológia előnyeit élvező háztartásoknak és végső soron a nemzetgazdaságnak is” – emeli ki Rudolf Viktor.

A mikroméretű gázmotorokat a kisebb ipari üzemek, kis- és közepes vállalkozások is sikeresen üzemeltethetik. A termeléshez folyamatos hőellátást igénylő üzemek esetében nem ritka, hogy évente 7000-7500 órát is üzemelnek a berendezések. Így akár már 3-4 év alatt megtérülhetnek a beruházási költségek, onnantól pedig jelentősen csökkennek áramköltségek is. „A vállalkozások esetében legtöbbször a beruházási költség előteremtése állja útját a beruházásnak. Egy kedvező hitelkonstrukció, esetleges beruházási támogatás – akár uniós forrásokra alapozva – segíthetne a helyzeten” – mutat rá Rudolf Viktor, aki szerint egy ilyen lépés nemzetgazdasági és nemzeti energiastratégiai célokkal is összhangban lenne.