close
 Több áramot használnak a háztartási gépek, mint kellene
Friss

 Több áramot használnak a háztartási gépek, mint kellene

Jelentősen több villamos energiát használnak a háztartási gépek, mint amennyit az energiacímkéik szerint lehetne – írta a Sueddeutsche Zeitung, a Clasp, az Ecos, az EEB és a Topten környezetvédelmi szervezetek kutatási eredményeire hivatkozva.

A zöld szervezetek olyan tesztmódszereket dolgoztak ki, amelyek közelebb állnak a mindennapi életben tapasztalható viszonyokhoz. Így például a televíziókat ki-be kapcsolgatták nagyfelbontású videóanyagot játszottak le rajtuk és nagy teljesítményű házi hangrendszert csatlakoztattak. A hűtőszekrények ajtaját nyitogatták a mérések alatt és többször helyeztek be szobahőmérsékletű tesztobjektumot.

Ezek a módszerek azért számítanak szokatlannak, mert a háztartási gépek energiaosztályának meghatározása során (A+++ – G) végzett méréseknél ilyen módszereket nem alkalmaznak. Habár a kutatás sem márkát, sem modellt nem említ, az eredmények így is rossz hírt jelentenek a gyártóknak. Átlagosan a háztartási eszközök fogyasztása 20-30 százalékkal volt magasabb, de egyes extrém esetekben a duplájára is nőtt.