close
Visszaesett az NWR bányaipari vállalat nyeresége
Egyéb - Szén

Visszaesett az NWR bányaipari vállalat nyeresége

Tavaly 130 millió euró volt a New World Resources (NWR) cseh bányaipari vállalat adózott nyeresége, ami kevesebb, mint 2010-ben – közölte az NWR csütörtökön Prágában.

Az NWR tulajdonában vannak az észak-morvaországi OKD feketeszénbányák, amelyek a legnagyobbak közé tartoznak Közép-Európában. Ugyanakkor az NWR bevételei éves szinten három százalékkal 1,6 milliárd euróra emelkedtek. “Ha leszámítjuk egyszeri 82 millió eurós bevételünket az árameladásból és a 23 millió eurós adóvisszatérítést, akkor adózott nyereségünk egy százalékkal magasabb, mint a 2010-es 128 millió euró” – olvasható a csoport közleményében.

Az NWR üzemi nyeresége 454 millió euró, ami két százalékkal alacsonyabb, mint 2010-ben. Mike Salamon, az NWR igazgatótanácsának elnöke szerint a tavalyi eredmények nem tekinthetőek rossznak. Látni kell, hogy 2011-ben a nemzetközi piaci helyzet bizonytalan volt és nem alakult a cég számára kedvezően.

“Az NWR tavalyi eredményei mérsékelten negatívak, számítani kell arra, hogy részvényei fokozatosan esni fognak. Tény,hogy a szénkitermelés költségei egyre magasabbak, s ez vonatkozik a kokszolható szénre is” – kommentálta az NWR eredményeit Tomás Sykora, a Patria Finance prágai ügynökség elemzője.

Az NWR Csehország egyik legnagyobb iparvállalata. Az OKD keretében öt feketeszénbányája van Észak-Morvaországban. Korábbi közlések szerint az NWR bányát venne a szomszédos Lengyelországban is. A mintegy három éve folyó tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre.